Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yeşil Dönüşüme Uygun Ürünler Tasarlıyoruz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 17:11:00

Eurotec olarak yeşil dönüşüme yıllar önce başladık. Sürdürülebilirliğin bu kadar gündemde olmadığı yıllarda da tecrübemizle, endüstriyel plastik ve tekstil atıklarını, kaliteli geri dönüştürülmüş ham maddeye çevirerek, çevreye ve döngüsel ekonomiye katkı sağladık.

 

Sezer PASLI

Eurotec Mühendislik Plastikleri
Sürekli Gelişim Müdürü 
 
Karbon ayak izi yönetimi için öncelikle iyi bir ölçme ve izleme sistemi gerekiyor. 
 
Bu doğrultuda ham madde tedarik sürecinden, üretim aşamasında tüketilen enerjiye kadar emisyon kaynaklarını izliyoruz. Üretim ve yardımcı tesislerimizde, 60’tan fazla enerji analizörü kullanarak önemli enerji kullanımlarımıza ait tüketimleri izleyip, enerji ekibimizle iyileştirme noktalarını belirliyor ve sahada iyileştirme çalışmaları yürütüyoruz.  
 
Tedarikçilerimizden karbon ayak izi verilerini toplayarak bunları kendi ürün yaşam döngüsü analizlerimizde kullanıyoruz. Ar-Ge’miz bu verileri kullanarak alternatif ürün geliştirme ve yeşil ürün çalışmalarıyla azaltılmış karbon ayak izine sahip ürünler tasarlıyor. Ayrıca, alternatif ham maddeye sahip ürün portföyümüzde daha düşük karbon ayak izine sahip sürdürülebilir ham madde tedarikçileriyle çalışmaya öncelik veriyoruz. Yine ham madde tedariği ve müşteriye ürün sevkiyatlarında yükleme, rota, nakliye tipi optimizasyonu yapıp, yeşil lojistik kaynakları kullanmaya özen gösteriyoruz. 
 
Hata, fire ve duruş kaynaklı üretim atıklarımızı azaltmak için teknik ekibimizle birlikte Kaizen toplantıları gerçekleştiriyor, aylık gözden geçirme toplantılarında sonuçları üst yönetime raporluyoruz. Ambalaj ve palet kaynaklı atıkların geri kullanımı için ayrıca bir atık ekibimiz var ve bunların geri dönüştürülmesi, yeniden kullanımı için alternatif projeler geliştiriyoruz.
 
Yaptığımız tüm bu çalışmalar ile belirlediğimiz ürün gruplarında beşikten kapıya yaşam döngüsü analizini alanında profesyonel danışmanlara hesaplatıp, ürün karbon ayak izimizi azaltmak için ihtiyaç olan çalışmaları sürdürülebilirlik ekiplerimiz ve tedarikçilerimizle birlikte yürütüyoruz.
 
Eurotec olarak yeşil dönüşüme yıllar önce başladık
 
Sürdürülebilirliğin bu kadar gündemde olmadığı yıllarda da tecrübemizle, endüstriyel plastik ve tekstil atıklarını, kaliteli geri dönüştürülmüş ham maddeye çevirerek, çevreye ve döngüsel ekonomiye katkı sağladık.
 
Yeşil dönüşümde sürdürülebilir ürünlere çok önem veriyoruz ve Ar-Ge’miz bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. 2022 yılından bu yana çalışmalarımızı hızlandırdık ve geniş bir yeşil ürün portföyü oluşturduk. Bu ürünlerle başta otomotiv, beyaz eşya olmak üzere önemli sektörlere çözüm ortağıyız. 
 
Yine yeşil dönüşüm konusunda stratejimize ulaşmak için farklı fonksiyonlardan uzman ekipler kurduk. Hem maliyetlerimizi hem karbon ayak izimizi azaltıp sürdürülebilir bir şirket olma yolunda sürdürülebilirlik ekiplerimizle enerji verimliliğinden, atık azaltımına, alternatif ham madde ve ürün geliştirmeye kadar önemli projeler yürütüyoruz.
 
Yenilenebilir enerji yeşil dönüşümün önemli bir parçası; biz şirket olarak enerji tüketimini kaynağında azaltmaya da önem veriyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarla 2023 yılında elektrik tüketimimizi önceki yıla göre %10 azalttık.
 
Elektrik tüketimimizin yaklaşık %12’lik kısmını karşılayan ilk yenilenebilir enerji yatırımımızı ise fabrikalarımızın çatılarına kurduğumuz güneş enerjisi panelleriyle 2022 yılında tamamladık. 
 
Bununla beraber su tüketimine de çok önem veriyoruz. Bunun için 2021 yılında yağmur suyu hasat sistemi kurulumu gerçekleştirdik ve topladığımız suyu proses suyu olarak kullanıyoruz. 
 
Buraya sığdıramadığım çok fazla çalışmamız var ancak şunu söyleyebilirim ki 2023 yılında yeşil dönüşüm özelinde 100’den fazla proje gerçekleştirdik ve sürdürülebilirlik yolculuğumuzda emin adımlarla ilerliyoruz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz