Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Toyota Boshoku Türkiye: Net Sıfıra Yolculuk

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 16:39:00

Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda uygulamakta olduğumuz Gerçek Zamanlı Enerji Yönetimi sistemimiz sayesinde enerji tüketimimizi anlık olarak takip ederek enerji verimli mühendislik yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 

 
D. Cansın ŞENSES
Toyota Boshoku Türkiye
Çevre Mühendisi
 
 
 
İklim krizi günümüzün en büyük global zorluklarından biri olarak karşımıza çıkmakta ve bu küresel sorunun çözümü için her sektörün üzerine düşen görevleri bulunmaktadır. Toyota Boshoku Türkiye olarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, Toyota Boshoku Avrupa Bölgesi ve Toyota Boshoku Türkiye olarak, 2030 yılına kadar Net Sıfır Emisyon olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmak için, sera gazı emisyonlarını ölçümden raporlamaya ve azaltmaya kadar içeren kapsamlı bir strateji geliştirdik. Bu stratejinin temelini, Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarımızı kademeli olarak azaltma planımız oluşturuyor.
 
Üretim faaliyetlerimizden kaynaklı emisyonları (Kapsam 1- 2) azaltmak için yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımı kapsamında 2024 Mayıs ayı itibariyle Mersin'de faaliyete geçen Güneş Enerji Santralimiz sayesinde fabrikamızı yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalıştıran bir fabrika haline getirmeyi başardık. Bu sayede tesislerimize temiz enerji sağlayarak karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltma adımları attık.
 
Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda uygulamakta olduğumuz Gerçek Zamanlı Enerji Yönetimi sistemimiz sayesinde enerji tüketimimizi anlık olarak takip ederek enerji verimli mühendislik yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 
 
Çalışanlarımızın enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi ve üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılması için enerji kaizen (sürekli iyileştirme) anlayışını benimsiyoruz. Enerji kullanımına bağlı karbon emisyonlarını azaltmak için fabrika genelinde her bir departmanımızın karbon emisyon azaltma hedefi bulunmaktadır. Bu kapsamda, her departmandan temsilcilerin yer aldığı Karbon Elçilerimiz, fabrikamızda enerji tasarrufu sağlayacak enerji kaizenleri bulmak için faaliyetler yürütmektedir.
 
Üretimden kaynaklı olmayan tedarik zincirindeki emisyonları (Kapsam 3) azaltmak için tedarikçilerimizin katıldığı enerji workshopları düzenleyerek iyi uygulamaların çoğalmasını sağlıyoruz. 
 
2024 Ocak ayında iki fabrikamız arasındaki alt parça taşınmasını daha çevre dostu hale getirmek amacıyla yeşil enerjiyle beslenen elektrikli aracımızı devreye aldık. Ek olarak ürün sevkiyat araçlarımızı da elektrikli araçlara çevirerek lojistik faaliyetlerimizden kaynaklı emisyonları daha da azaltmayı hedefliyoruz.
 
Tüm bu faaliyetler ile birlikte, Toyota Boshoku Türkiye olarak, Net Sıfır Emisyon hedefimize doğru attığımız her adımda, çevresel sürdürülebilirlik ve paydaşlarımızla birlikte daha iyi bir gelecek için çalışmaya, inovasyon ve çevre bilinci ile hareket etmeye devam edeceğiz.
 
 
TOYOTA Boshoku'da her departmandan temsilcilerin yer aldığı Karbon Elçilerimiz, fabrikamızda enerji tasarrufu sağlayacak enerji kaizenleri bulmak için faaliyetler yürütmektedir. Fabrikamızda karbon azaltımı faaliyetleri kapsamında:
 
  1. Sosyal alanlarda bulunan kahve makinalarını enerji dostu makineler ile değiştirdik.
  2. Termal dronlar ile kışın dış mekan ısı kaybını ölçerek ısı kaçaklarını önledik.
  3. Fabrikamızda bulunan hava perdelerini iptal ederek tünel kapılar sayesinde iç alandaki ısı kaybını azalttık.
  4. Isınmamızı kompresörlerin yarattığı ısı ve diğer ekipmanların ısı eşanjörlerinden geri kazanarak sağlıyoruz.
  5. Üretim alanlarına takılan fanlar sayesinde, hava akımını kontrol ederek ve ortamda eşit ısı dağılımı sağlayarak, ısıtma ve soğutma sistemlerinin daha verimli çalışmasını sağlıyoruz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz