Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Döngüsel Yaklaşım ve Sürdürülebilir Kalkınma

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 12:47:00
İşletmeler azalt, yeniden kullan, geri dönüştür prensiplerini benimsemelidir. Çünkü doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve geri dönüşüm sayesinde atıkların azaltılmasını temel alan döngüsel bir yaklaşım sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamaktadır.

 

Hakkı FERİK

Çoşkunöz Holding
İSG ve Çevre Uzmanı
 
Kurumsal Karbon İzi Yönetimi
Karbon Ayak İzi hesaplamaların yapılması için önce, faaliyetler emisyon türü, emisyon kaynağı, faaliyet verisi ve faaliyetlerimiz sonucu çıkan emisyonlar belirlenir ve bu veriler Sera Gazı Emisyon Envanter Raporu olarak sunulur. Sera Gazı Envanter Yönetimi Prosedüründe sorumlu birimlerden alınan veriler, alındıktan sonra Sera gazı envanterinde açıklanan emisyon kaynakları için, hesaplama metotları belirlenir. Hesaplama metotları için International Panel Climate Change (IPCC) ve Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) gibi uluslararası kuruluşların yayınladığı kaynaklarda belirtilen hesaplama metodolojileri kullanılmaktadır. Hesaplama ve ölçüm metodolojileri yıl içerisinde IPCC üzerinden ve mevzuat üzerinden takip edilir. 
 
Envanterin oluşturulmasında envanter döneminde geçerli olan IPCC metodolojileri ve ulusal bazda referans hesaplamalar esas alınır. Karbon Ayak İzi Raporunun hazırlandığı tarih itibari ile sera gazı programlarına ilişkin işletmemizin uyması gereken herhangi bir yasal zorunluluk bulunmamaktadır. Bu rapor gönüllülük esasına dayalı olarak, Coşkunöz Yönetim Sistemleri ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, sera gazı emisyonlarının yönetiminde rehber olarak kullanılmaktadır.
 
Üretilen ürünlerin yaşam döngüsünün iyileştirilmesini amaçlayan bir üretim ve tüketim modeli ile hayata geçirilmelidir. 
Bu model üretim için ham madde kullanımından atık oluşumuna kadar olan süreçte sürekliliği ve çevrenin korunmasını odak noktasına alan bir ekonomi modelidir. Kâr odaklı düşünce modeli olmamalıdır, aksi durumda çevreye ve insan sağlığına verilen zararın geri dönüşü olmayan sonuçları olacaktır. İşletmeler azalt, yeniden kullan, geri dönüştür prensiplerini benimsemelidir. Çünkü doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve geri dönüşüm sayesinde atıkların azaltılmasını temel alan döngüsel bir yaklaşım sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamaktadır.
 
Sıfır Karbon Fabrikası haline gelmek mümkün
Fabrikalarda üretim nedeniyle atmosfere salınan ve sera etkisine neden olan gazların miktarını yeryüzü tarafından doğal olarak emilen sera gazı miktarıyla eşitlemek mümkündür. Bunu enerji tasarrufuna giderek, fosil yakıt kullanımı yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek, ormanları ve bitki örtüsünü canlandırarak, karbon yakalama teknolojilerine yatırım yaparak gerçekleştirebiliriz.

 

Karbon Azaltım Projeleri

  • Kompresör atık ısı geri kazanımı projesiyle ofislerimizin ve üretim alanlarımızın ısıtılmasını sağlayarak 30 ton/yıl karbon azaltımı gerçekleştirdik.
  • Basınçlı hava ve aydınlatma otomasyonları ile enerji tasarrufu sağlayarak 15,1 ton/yıl karbon azaltımı gerçekleştirdik.
  • İşletmemizin çatısına konumlandırılan güneş enerji sistemi ile işletmemizin ihtiyacı olan enerjinin %40 yenilenebilir enerji kaynağı olarak sağladık.
  • İşletmemizin çatılarına konumlandırılan güneş tüpü sistemleri sayesinde 800 kg/yıl karbon emisyonu azaltımı gerçekleştirdik.
  • 2023 yılında 10.000 adet fidan bağışlayarak Orman Genel Müdürlüğü tarafından hatıra ormanı oluşturulmasına katkı sağladık.
  • I-REC Yenilenebilir Enerji Sertifikaları alarak Karbon Ayak İzimizi %16,15 azalttık.
  • Döngüsel Ekonomi çalışmaları gerçekleştirdik bunlardan bazıları; 20.000 adet pet şişe ve kapak toplayarak geri dönüştürdük, 93 milyon litre atık yağları toplayarak temiz suyun kirlenmesini önledik.
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz