Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Kapsam 2’de Sıfır Emisyon Hedefine Ulaştık

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 16:35:00

TOYOTETSU olarak, 2040 yılında net sıfır fabrika olmayı hedeflemekteyiz. Bunun için, 2024 itibariyle Kapsam 2’de Sıfır Emisyon olduk.  2030 yılında da, yakın dönem hedefinde elde edeceğimiz azaltımlar sonrası emisyon dengeleme faaliyetleriyle net sıfır emisyon tanımına uygun bir şekilde faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.

 

Bahadır GÜLTEKİN

TOYOTETSU Türkiye
Sürdürülebilirlik & Çevre Müdür Yardımcısı
 
 
Karşılaştırmalı yaşam döngüsü analizleri gerçekleştiriyoruz
Üretim çeşitliliğimizi göz önüne alarak, ürün tasarım ve üretim sürecinde çevresel değerlendirmeler yapıyoruz. ISO14067 ürün karbon ayak izi standardı da bu değerlendirmelerimizden biridir. Böylece TOYOTETSU olarak, ürün karbon ayak izi standart raporlaması, emisyon yönetimi ve azaltımı konusunda karşılaştırmalı yaşam döngüsü analizleri gerçekleştirmekteyiz. Bu çalışmada, ürünün hafifletilmesi ve firenin düşürülmesiyle, enerji ve lojistik kaynaklı emisyonun azaltılması amaçlanmaktadır. Ürün karbon ayak izi raporlamaları Simapro 9.6 programı ile Ecoinvent 3.10 veri tabanı kullanılarak raporlanmaktadır.
 
Döngüsel ekonomi yaklaşımı 
Bu, ürün tasarımından üretime, kullanımından geri dönüşümüne kadar tamamını kapsayan bir süreçtir. Üretimde, kaynak verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımı artırılmalı, üretim süreçlerinde atıkların yeniden kullanımı sağlanmalıdır. Bu noktada çevresel politikalar oluşturmakta ve ham madde alımından lojistik süreçlerine kadar optimizasyonu sağlamaktayız. TOYOTETSU olarak tedarik yönetimi konusunda, aldığımız ürünlerde EPD ve/veya ISO14067 gibi belgelerin aranmasıyla geri dönüşüm oranı yüksek ham madde tercih edilip, döngüsel ekonomiye katkı sağlanmaktadır. Paydaşlarımızla sürekli iletişim halinde olup, ziyaretler yaparak güçlü bir iş birliği kurmaktayız. Bu yönde, TOYOTETSU Sürdürülebilirlik Ekibi olarak kaizen çalışmalarımızla elde ettiğimiz sonuçlar hakkında da, paydaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Böylece paydaş katılımını, risk ve fırsatları sürekli değerlendiriyoruz. 
 
Çatı ve arazi olmak üzere GES projeleri devreye aldık
Operasyonumuzda en yüksek emisyonları Kapsam 3 oluşturuyor ve bu çerçevede paydaşlarımızı bilgilendirip, bu emisyonları düşürmeye çabalıyoruz. Ayrıca kuruluşumuzda ters osmoz sisteminde oluşan atık su analiz edilerek, yeşil dönüşüm için farklı şekillerde yeniden kullanımı sağlanmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları, iklim değişikliği ile mücadele, enerji güvenliği sağlama ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma açısından kritik bir öneme sahiptir. Yenilenebilir enerji konusunda çatı ve arazi olmak üzere GES projeleri devreye alınmıştır. Çatı uygulamalarımız ve Yozgat ilinde kurulan güneş tarlası ile elektrik tüketimimizin tamamını güneşten sağlamaktayız. Diğer yandan kuruluşumuz elektrik enerjisi için tüketim tarafında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yürütülen “Gönüllü anlaşma” programı çerçevesinde etkili bir azaltım elde etmiştir. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızı, ülkemizin enerji üreticilerinin dağılımını dikkate alarak şebekenin düşük yükte bulunan bölgelerine yapıyoruz.
 
Net sıfır tanımına uygun faaliyetlerimizi yürütüyoruz
Bildiğiniz üzere, Science Based Targets initiative (SBTi)’a göre net sıfır emisyon, bir şirketin tüm değer zincirinin sera gazı emisyonlarını, atmosferden uzaklaştırılan sera gazı emisyonlarıyla dengelemesi anlamına gelir. Bu kapsamda biz TOYOTETSU olarak, 2040 yılında net sıfır fabrika olmayı hedeflemekteyiz. Bunun için, 2024 itibariyle Kapsam 2’de Sıfır Emisyon olduk.  2030 yılında da, yakın dönem hedefinde elde edeceğimiz azaltımlar sonrası emisyon dengeleme faaliyetleriyle net sıfır emisyon tanımına uygun bir şekilde faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz