Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Orta ve Küçük İşletmelerde Yetenek Yönetimi

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 11.10.2019 16:28:00

Büyük işletmeler daha fazla ücret ve imkân sunarak yetenekli kişileri çekebiliyor, ancak bunların gerçek performansından tam faydalanmama sıkıntısı yaşıyorlar.  Orta ve küçük işletmelerde sorun daha büyük; hem elde tutacaklar hem de performans göstermelerini sağlayacaklar.

Halil Akgül

Floteks A.Ş.
Yönetim Kurulu Üyesi

 

Yetenekli insanları bulup şirketinize kazandırabilirsiniz fakat esas problem yetenekli insanları şirketinizde kalıcı kılmaktır. Sanatçılar, iyi ustalar, iyi sporcular, özel yeteneği olanlar hep zor insanlardır.  Yönetilmekten hoşlanmazlar, özel ilgi isterler, takdir beklerler, çabuk alınırlar, zor tatmin olurlar. Onlara özel davranmak, taviz vermek zorunda kalırız ancak bu sefer diğerlerine haksızlık yapıyoruz, dengeleri bozuyoruz diye rahatsız oluruz. Yetenek yönetimi yetenekli insanlar için farklı uygulamalar geliştirmeyi, esnek olmayı öngörür.
Büyük işletmeler daha fazla ücret ve imkân sunarak yetenekli kişileri çekebiliyor, ancak bunların gerçek performansından tam faydalanmama sıkıntısı çekiyorlar.  Orta ve küçük işletmelerde sorun daha büyük; hem elde tutacaklar hem de performans göstermelerini sağlayacaklar.
Herkes gibi yetenekli insanlarda itibarlı, kendisini geliştirebileceği ve gösterebileceği, başarılarının takdir edildiği, mesleki tatmin olduğu, keyifli ve dinamik çalışma ortamı olan bir firmada çalışmak ister. Şirketler ise işine tutkuyla bağlı, zorlukları aşan, problemleri yukarıya taşımadan çözen, uyumlu, kendisini sürekli geliştiren, güvenilir kişilerle çalışmak ister.
Özellikle orta ve küçük işletmelerde yetenek yönetimi için faydalı bulduğum yönetim şekli ve uygulamalar şunlardır.
• Yetenek havuzundaki kişilerin vizyon, hedef ve strateji belirleme toplantılarına katılımı sağlanmalı. Firmanın vizyonu ve hedefleri çalışanların katılımı ile belirlenirse işe aidiyet artar.
• Firmanın hedeflerini yerine getirmesi için stratejik projeler belirlenmeli ve her beyaz yakalı en az bir proje grubunda yer almalı. Başarılı projeler yetenekleri ortaya çıkarır.
• Yetenekli kişilerin eğitim ihtiyaçları belirlenmeli ve karşılanmalıdır. Yetenekli insanlar kişisel gelişimlerine önem verir.
• Şirketin temel yetkinliklerinin gelişmesine katkısı olan veya katkı yapma potansiyeli olan kişiler başarı primi ile ödüllendirilmelidir. Ücretlendirmeden ziyade ödüllendirme yöntemi yeteneklileri elde tutmak için daha etkilidir.
• Belirli zamanlarda Genel Müdür düzeyinde yetenek havuzundaki kişilerle birebir görüşme yapılmalıdır. Görevini değiştirmek isteyip istemediği, amirleriyle ilişkilerinin kalitesi ve varsa memnuniyetsizlikleri sorgulanmalıdır. Yetenekli kişiler kendilerini değerli hissettikleri sürece kuruma bağlı kalırlar.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz