Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Geleceğin mühendislerine destek

TAYSAD,  IAEC’16 sonrası otomotiv sanayinin yeni teknolojilerini, üniversite öğrencileri ile buluşturdu.

 

Geleceğin mühendislerine destek

 

+90 3B Dijital Fabrika, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Racing Kulübü mühendislerinin tasarladıkları yarış arabası için 3D yazıcıda üretim yaptı. Ayrıca FDM teknolojisini kullanarak yüksek sıcaklığa ve benzin gibi kimyasallara dayanımı yüksek malzemeden manifold üretti.

 

+90 3B Dijital Fabrika olarak, geleceğin mühendislerine inanıyoruz. Yaratıcı ve girişimci gençlerin her yıl sayısız projesini teslim alıyor ve inceliyoruz. Bu sene bilime ve gençlere katkı alanındaki sponsorluğumuzu Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi YTU Racing Kulübü kazandı. Hedefleri Formula Student yarışlarında daha hafif ve daha güçlü bir araç yapmak olan genç mühendis adayları, bu doğrultuda araç üzerindeki her bir komponentin ağırlığını azaltmak ve motordan daha fazla güç alabilmek için çalıştı.
Motordan alınan gücü en fazla etkileyen parçalardan biri, emme manifoldu! Araç üzerinde motora bağlı bir parça olan ve motora giren havayı yönlendirip motorun belirtilen kısıtlamalar dahilinde istenilen gücü almasına yardımcı olan emme manifoldunun, motora girecek havayı yönlendirdiği için motor gücü üzerinde doğrudan etkisi bulunur.  Emme manifoldunun tasarımı, motor tork ve gücünün istenilen devir aralığına taşınmasını sağlar. Bu sebeple, manifoldun üretim tekniği bilgisayar ortamında tasarlanan modeli uygulayabilmek için önem taşır. Formula student yarışında en yaygın üretim teknikleri; alüminyum işleme ve kaynak, vakum infüzyon ile karbonfiber ve 3D yazıcı ile termoplastik malzemelerden üretimdir. Bu üretim yöntemlerini kıyasladığımızda; alüminyum malzeme ile üretimde maliyetler düşük olmasına rağmen, 3B CAD data ürüne tam olarak aktarılamamaktadır. Karbonfiber malzemeden üretimde ise karmaşık 3B CAD datanın uygulanabilirliği hem kalıp hem de uygulama anlamında ciddi zorluklar ve yüksek maliyetler içermektedir.
+90 3B Dijital Fabrika olarak, tam bu noktada devreye giriyoruz. Dijital fabrikamızda profesyonel 3D yazıcılarımızda üretilen manifold diğer üretim tekniklerine kıyasla birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1.Tasarım: Karmaşık bir manifold tasarımının 3D yazıcıda geometri bağımsız olarak kolaylıkla üretimi.
2. Zaman: 1 gecede 3 boyutlu yazıcıdan alınan manifold üretiminin diğer yöntemlere göre hızlı olması.
3. Gerçek Mühendislik Malzemesi: Kimyasal dayanımı (Mazot, benzin vb.) yüksek olan gerçek mühendislik malzemesi, PPSF’ten FDM teknolojisi kullanılarak manifold üretimi.
4.Tolerans: Manifold tasarımının üzerindeki detay ve formları 3B yazıcıda çok düşük toleranslarda üretme.
5. Tek Parça Üretim: Kaynak, montaj ve birleştirme olmaksızın 3B yazıcı ile tek parça manifold üretimi.
6. Dijital Üretim: Hata riskini minimuma indirecek şekilde insan müdahalesi olmaksızın 3B yazıcıda manifold üretimi.
İlaveten, 3B yazıcımızdaki tek parça manifold üretiminde cıvata somun gibi bağlantı elemanlarına da ihtiyaç kalmamaktadır. Bu sayede, çok daha hafif ve dayanıklı yapıda manifold üretebiliyoruz.
+90 3B Dijital Fabrika olarak, aynı zamanda üretim teknolojileri ve kullanılacak malzeme için ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Üretilecek parçaların çalışma şartları ve kullanıcının bu parçalardan ne beklediği bizim için çok önemli. Bu durum,  teknoloji ve malzeme seçimimizi etkiliyor. YTU Racing ile yaptığımız detaylı araştırma sonucunda, aracın emme manifoldu için uygun malzemenin PPSF, üretim yönteminin de FDM olduğuna karar verdik. Bu sayede oldukça hafif bir komponent üretmekle kalmayıp, hem istenilen mukavemeti elde ettik, hem de benzin buharıyla tepkime vermeyecek bir malzeme kullandık.