Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Çin - AB Rekabetinde Yeni Dinamikler

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 3.02.2025 10:01:00

Yeni rekabet dinamikleri bizlere artan talep ve yeni pazar fırsatları sunarken, regülasyonlar, teknoloji, rekabet ve tedarik zincirleri konusunda yeni stratejiler geliştirmeye zorlamaktadır. Bu nedenle ülke olarak verimlilik, teknoloji ve çevre dostu ürünlere odaklanmak ve bir adım öne geçmek zorundayız.

 

Hüseyin Çakır

May Fren Sistemleri
Üretim Müdürü
 
Otomotiv sektöründe Çin ve Avrupa arasındaki rekabet koşulları, özellikle elektrikli araç (EV) pazarında önemli değişimlere yol açmakta, tedarikçiler için büyük zorluklar ve fırsatlar yaratmaktadır. Bizlerin değişimlere uyum sağlamak ve yeni fırsatları değerlendirmek için teknolojik ve ticari faaliyetlerde daha yenilikçi, rekabetçi ve stratejik davranmamız gerekiyor.
 
Ticari olarak AB ve Çin birçok alanda önemli ortaklar olmasına rağmen, Çin uyguladığı ucuz iş gücüne dayanan ekonomi modelinde, sanayiye verdiği destekler ve sübvansiyonlar nedeniyle Avrupa’da tepki uyandırıyor. Bunun sonucu olarak AB Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere yönelik usulsüz sübvansiyon soruşturmasını 2024 Eylül ayında tamamlayarak, Çin’den AB’ye elektrikli otomobil ithalatına 5 yıl için kesin vergiler getirildiğini açıkladı. 
 
Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Yeni kararla birlikte mevcut vergiye ek olarak, Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD' ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8, soruşturmada iş birliği yapan üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve iş birliği yapmayan diğer şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi konulmuştur. Diğer taraftan Çinli otomobil üreticileri ise Avrupa’da üretim tesisleri açarak AB ithalat engellerini aşmayı hedeflemektedir.
 
Avrupalı otomobil şirketleri sadece ticari olarak değil, teknolojik olarak da hayatta kalmak için Çinlilerle iş birliği yapma yolunda ilerliyorlar. Örneğin VW daha hızlı ve daha düşük maliyetli elektrikli araçlar geliştirmek için Çinli Start-up Xpeng ile ortaklık kurmuş durumda. Çin pazarıyla ilişkisini büyük ölçüde kesen Fransız Renault, daha gelişmiş içten yanmalı motor teknolojileri üretmek için Volvo Cars’ın sahibi Geely ile ortaklık kurmuştur. Çin’deki girişimlerini sona erdiren Stellantis farklı bir strateji ile Çinli Leapmotor’un yüzde 20 hissesini 1,5 milyar euro karşılığında satın almış ve Leapmotor otomobillerinin Çin dışında üretilmesi ve satılması için haklar vermiştir. 
 
Ayrıca Avrupa’da 2035 yılından itibaren fosil yakıtlı araç satışının yasaklanması, çevresel regülasyonlar, karbon ve su ayak izi projeleri ve bunların sonucu olarak tedarikçilerin uyum sağlaması gereken yeni normlar ise konunun önemli bir diğer boyutu. Avrupa’da emisyon standartlarına uymayı zorunlu kılan, 320’den fazla Düşük Emisyon Bölgesi bulunmakta ve bu rakamın 2025 yılına kadar 507’ye çıkması beklenmekte. Bu bölgeleri hedefleyen sıfır emisyonlu araçlara geçiş süreci de elektrikli araç pazarını destekleyen önemli faktörlerden biridir. Bu arada, Düşük Emisyon Bölgesi uygulamasının her ülkede farklı detayları olsa da, genel olarak fosil yakıtla çalışan araçların tamamen veya kısmen yasaklandığı, bölgeleri tanımlamaktadır.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz