Kurgulayan ve tasarlayan bizlerin ilk vazifesi, -bugünden tezi yok- tüm araçlarımızı atmosferimizi hiç kirletmeyen hale getirmektir. Öyleyse en temiz tahrik sistemi olan elektrik motorlarının enerjisini en temiz ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edip ulaşım sistemlerine entegre etmemiz gerekiyor .
Saffet ÇAKMAK
Cadem Yönetim Kurulu Üyesi
İnsanoğlu ve tüm canlılar yaratılışından buyana sürekli dönüşüm içinde gelişerek ilerlemektedir. Tüm evren sürekli gelişmekte, her bir varlık şu andan bir sonrasına dönüşüm yaşamaktadır.
Maalesef bu dönüşüme en çok direnen de yine insan oğlunun kendisi olmaktadır. Konfor bölgesinde, serin bir ağaç gölgesinde huzur içinde oturmayı tercih etmektedir. Oysa bu dünya yatma yeri değil çalışma, ilerleme, olgunlaşma yeridir.
Ancak konfor alanımız tehdit algıladığında dönüşmek, değişimi hızlandırmak aklımıza gelmektedir. Teknolojiyi zıplatan, yıkıcı dönüşümler getiren dönemler -maalesef- büyük felaketler ya da savaş süreçleri ile eş zamanlılık göstermektedir. Çin Seddi o dönemde durduk yere yapılmamış, Ihlara vadisi yeraltı şehirleri can sıkıntısından ortaya çıkmamış...
COVID-19 pandemisini de dönüşmeyi tetikleyen; sağlığın, hijyenin, çevreciliğin, sürdürülebilirliğin dünyamızın lokal bir problemi olmadığını, bu viral hastalık gibi global ve mücadelesi her kişinin vazifesi olduğunu göstermekte. Olması gerektiği gibi, hepimiz de -mesleğimizin sorumluluğuyla- görevlerimizi gözden geçiriyoruz… sorguluyoruz.
Ulaşım ve iletişim alanının vazifelileri olan bizler de sorguluyoruz… ulaşım bu kadar kirli olmak zorunda mı, çevreyi yaşanamayacak hale getirerek mi ulaşacağız, güzelim dünyamızı hatta uzayımızı hoyratça kirletmeye devam mı edeceğiz... deli sorular… insan hatta tüm canlıların hayatını trafik kazalarında bu kadar ucuza harcamayı, telef etmeyi, acılar yaşatmayı bitiremeyecek miyiz…? Yorgun dalgın sorumsuz sürücüler aracılığıyla canlara mallara kıymaya devam mı edeceğiz? Temiz hatta daha temiz araçlar... akıllı daha da akıllı arabalar yapamaz mıyız? Hatta ortak ve toplu olarak kullanarak tüm bunlardan tasarruflar sağlayamaz mıyız?
Pek çok görevimizi, eylemimizi, birikimimizi, değerimizi rahatlıkla dijital dünyaya, onların arkasındaki bilgisayarlar ve yazılımlarına teslim ederken; ondan çok daha kıymetli olan canımızı, huzurumuzu, geleceğimizi neden bilgisayarlara ya da akıllı sistemlere teslim etmeyelim.
Covid-19 pandemisi de bu sorulara bir daha cevap aramak üzere bizleri dürtüyor. Dönüşümü de ciddi oranda ivmelendiriyor.
Kaynakları etkin ve verimli kullanmak için ulaşım alt yapımızı daha akıllı hale getiriyoruz. Araçları temiz enerji ile tahrik ederek, yönetimini -uslu bilgisayarlara teslim edip- dijitalleştiriyor, en akıllı en güvenli araç kullanan sürücü ve şoförlerin deneyim ve tecrübelerini otonom araçlara aktarıyoruz. araçlarımızı bizden akıllı hale getiriyoruz, ki onlar daha az kaza yapsın, kıt kaynakları daha az tüketsin, çevreyi bizden korusun.
Kurgulayan ve tasarlayan bizlerin ilk vazifesi, -bugünden tezi yok- tüm araçlarımızı atmosferimizi hiç kirletmeyen hale getirmektir. Öyleyse en temiz tahrik sistemi olan elektrik motorlarının enerjisini en temiz ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edip ulaşım sistemlerine entegre etmemiz gerekiyor ve şükür ki hızlandırıyoruz. Olsun, şimdilik biraz pahalı olsun; üretim ve kullanım sayıları arttıkça elektrikli araçlar çok daha ucuza alınabilecek. Sevindirici olan şu ki; kullanım maliyetleri şu anda bile oldukça düşmüş durumdadır.
Yürüyen birer bilgisayar haline gelen arabalarımız, nerede ve nasıl durmasını kalkmasını öğreniyor… bizleri -hem de en doğru kullananları- taklit ederek öğrenen, zeki araçlar olmaya başladılar. Yakında; “sahip, sen zahmet etme, beni istediğin yerde bırak sen işine yetiş… ben gider bir köşede park ederim. Çağırdığın zaman da gelirim” diyecek. Hatta işinizi bitireceğiniz zamanı tahmin edecek, işiniz erken biterse bir ıslığınızla yanınıza gelecek.
Biz mi ne yapıyor olacağız… ya hayret içinde onları seyrediyor, “nasıl da yapmış elin oğlu” diyor olacağız ya da bunları yapmış olmanın haklı gururu içinde kullanıyor ve kullandırıyor.