Vizyoner şirketler ayırdıkları milyarlarca dolarlık bütçelerle, otomotiv sektörünü kökten değiştirmeye kararlılar. Bugünden 2030 yılına baktığımızda, elektrikle çalışan ve birbirleriyle iletişim halinde olan otonom araçların hayatımızın bir parçası olması noktasında hukuki ve regülatif prosedürlerin dışında bir pürüz gözükmüyor.
ESRA BAŞER
KoçSistem Segment Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü
10 yıl öncesi ile kıyasladığımızda günümüzde çok daha deneyim ve insan odaklı bir yerdeyiz. 10 yıl sonrasında da çoğu paradigmanın kırılmış olacağını düşünüyorum. 10 yıl önce günümüz için robotlar bizim yerimize çalışacak diyorduk, şu an yazılım robotları hayatımızda ve standart işleri yapmaya başladı bile. Bunun gibi 10 yıl sonra da insansı robotlar hayatımızda çok daha fazla olacak, belki de iş ilanlarımıza ‘sadece insanlar başvurabilir’ yazacağız.
Ben başarıyı değer yaratmak olarak tanımlıyorum.
Müşterilerinize, şirketinize, sektörünüze, ülkenize, topluma yani aslında tüm paydaşlarınıza değer yaratmaya odaklandığınızda başarının da geleceğini tecrübelerimle öğrendim. 10 yıl sonrasında da iş alanlarımız, modellerimiz, paydaşlarımız farklı olsa da, hatta değer kavramının muhteviyatı değişse de, değer yarattığımız sürece başarılı olacağımız gerçeğinin değişmeyeceğini düşünüyorum.
10 yıl önce 10 yıl sonra
Uzun süredir bilgi teknolojileri sektörüne emek veren biri olarak yaşadığımız gelişimin hayatlarımıza pozitif yansımasını görmekten çok mutluyum. 10 yıl önce e-dönüşüm olarak adlandırdığımız teknoloji yol haritaları konuşuyorduk. Bugün ise dijital dönüşüm yol haritaları konuşuyoruz. Tabi ki konuşmalarımızın temeli zamanla değişti, gelişti, olgunluk seviyeleri artık çok daha yukarılarda ama zaman zaman geriye çekilip baktığımda bu resme gülümsüyorum. O dönemki çabalarımızın bugün farklı bir formda olsa bile ülke gündeminde bile dönem dönem yer alması oldukça keyifli.
Şoförlük uzun vadede nostaljik bir meslek olarak anılarımızda kalacak
Otonom ve bağlantılı araç konsepti özelinde devrim yaratacak yeniliklerden biri de lojistik alanında olacak. Şoförlüğün uzun vadede nostaljik bir meslek olarak anılarımızda yer alacağını söyleyebiliriz. “Araç kullanma” diye bir kavram ortadan kalkacağı düşünülürse, otonom araçlarla yapılabilecek seyahatlerde fiziki engel durumumuz, yaşımız, ehliyet sahipliği ya da araç kullanma konusundaki yeteneklerimizin bir önemi olmayacağı için çok daha eşitlikçi bir yapı var olacak.
TEKNOLOJİDE HER 10 YIL YENİ BİR ÇAĞI İŞARET EDİYOR
Bilginin çok hızlı evrildiği bu soluksuz maratonda, otomotiv sektörünün geldiği noktadan geriye dönüp baktığımızda, ne denli yol kat edildiği açıkça görülüyor. Sağ dikiz aynasının opsiyonel olduğu, klimanın lüks olarak algılandığı, araç telefonu diye bir icadın var olduğu günler çok da eski değil.