İş ve Yaşam Dengesi bütünsel sağlık halini koruyabilmekte saklı. Bunun için yaşamda temeli oluşturan bazı günlük rutinlere dikkat etmek gerekiyor. Ama özellikle yoğun ve zorlayıcı bir iş hayatınız varsa özellikle başta stres yönetimi şart! Çünkü batı tıbbının tanımladığı 45 bin hastalık, stresimizi yönetebildiğimiz oranda bizden uzak duruyor.
Ebru Şinik
Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı
İş ve Yaşam Dengesi bütünsel sağlık halini koruyabilmekte saklı. Bunun için yaşamda temeli oluşturan bazı günlük rutinlere dikkat etmek gerekiyor. Ama özellikle yoğun ve zorlayıcı bir iş hayatınız varsa özellikle başta stres yönetimi şart! Çünkü batı tıbbının tanımladığı 45.000 hastalık, stresimizi yönetebildiğimiz oranda bizden uzak duruyor.
Önce İş ve Yaşam Dengesini sağlayan ana etkenlere bakalım;
Kaliteli Uyku
Bilimadamları sağlıklı bir yaşam için her insanın günde ortalama 6-8 saat uykuya ihtiyacı olduğunun üstünü çiziyor. Tabii ki uyku süresi kadar, ne zaman yatağa gidip uyuduğunuz da çok önemli. Sağlık, mutluluk ve denge ancak tabiatın ritimlerine ayak uydurduğumuz zaman kuruluyor.
Yani güneş doğarken tabiatın uyanmasıyla güne başlamak ve güneş battıktan bir kaç saat sonra ortalama 22.30-23.00 civarları yatağa uyumak için girmek en sağlıklısı. Çünkü bedenin kendini hem fizyolojik, hem de zihinsel seviyede yenilediği, toksinleri tahliye ettiği, hücresel yenilenmeyi gerçekleştirdiği saatler 22.30-04.00 aralığındadır.
Sindirim Sistemi Sağlığı
Mutluluk hormonu serotonin’in %85-95’inin kalın bağırsak duvarlarında salgılandığını hala bilmiyorsanız hemen sindirim sisteminizle daha iyi ilişkiler kurmaya başlayın derim.
Bilimadamları tarafından ikinci beynimiz olarak adlandırılan sindirim sistemimiz fiziksel ve duygusal durumumuzun ana belirleyicisidir.
Stres Yönetimi
Yoga ilmine dayalı burundan alınıp verilen nefes teknikleri stres yönetiminde mucizeler yaratıyor. Uygulaması son derece basit. Bu egzersizleri Nefeste Saklı Hayat isimli kitabımda bulabilirsiniz.
Temiz Beslenme
Elbette fiziksel bedenimizin yapıtaşları olan besin kaynaklarımızın temiz ve sağlıklı olması bütünsel sağlığımızın temellerinden birini oluşturmaktadır.
Hareket
Düzenli egzersiz sadece fizik bedeni genç tutmakla kalmıyor, ayrıca zihinsel faaliyetleri de dinç tutarken, psikolojik olarak da denge ve mutluluk sağlıyor.
Sevgi ve Şefkat Dolu İlişkiler Geliştirin
Yalnızlık, izole ve sevgi unsurları barındırmayan bir yaşam hızlı yaşlanmayı beraberinde getiriyor. Hayattan zevk almak için paylaşmak şart.
Uluslararası araştırma kuruluşu Gallup’un yapmış olduğu bir araştırmaya göre insanların hayatları boyunca kendilerini en mutlu hissettikleri an’lar sorulduğunda, ankete katılan herkes tarafından istisnasız başka birinin varlığı esnasında yaşanılan anlar olarak tanımlanmış. Demek ki, mutluluğun paylaştıkça çoğaldığı hayatımızı yönlendiren en büyük gerçeklerden.
Zihninizi Genç ve Dinç Tutun
Vedik bir atasözü şöyle diyor;” Ölümsüzlüğün sırrı zihninizdeki sınırsız esneklikte saklıdır”
Peki bunu nasıl mı yapacağız? Aynen çocukken yaptığımız gibi...
Zihnimizin limitleri ve sınırlamalarının ötesinde özgürce kahkaha atarak, en ufak şeylerde dahi yaşamın mucizelerini görerek, kalbimizi ön yargısız açarak...