Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Küresel Isınma İle Mücadelede Gelecek Perspektifleri Sıfır Emisyonlu Araçlara Geçiş

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 3.02.2025 09:58:00

Rekabet gücünü artırmak için otomotiv tedarik sanayisine fiyat baskısı artmakta, tedarik sanayiside kaizenler ve teknoloji yatırımları ile sürekli maliyet azaltma çalışmaları yapmaktadır. Dünyadaki siyasal gelişmelere paralel olarak küresel otomotiv markalarının pazardaki paylarının değişimine şahit oluyoruz. Tüketici beklentilerine cevap verebilen, sürdürülebilirliği odağında tutan markaların fark yaratacağı bir dünyaya evriliyoruz.

 

İbrahim Polat

Linde Opsan Sürdürülebilirlik Müdürü

 

Elektrikli araçlara geçiş sürecinin, sürdürülebilirlik ekosistemi içerisinde karbondioksit salınımının azaltılmasında önemli bir yeri bulunmaktadır. Sıfır emisyonlu araçlar, konvansiyonel yakıtlı araçlara göre hava kirliliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Elektrikli araçlara yönelik talepte ilgi limitli olsa da geçiş hızının düşük olması, pil teknolojisinin gelişmesi,  şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması ve regülasyonlar nedeniyle geçici etkilerden kaynaklandığını, uzun dönemde büyüme eğiliminde olacağı bekleniyor. Büyüme hızını gelişmekte olan ülkelerde regülasyonlar değil alım gücü belirleyecek. Aynı zamanda alımlarda kolaylaştırıcı rolü üstlenecek teşvikler önemli rol oynamakta. Elektrikli araçlara alternatif hidrojen yakıt hücreli araçlar yüksek fiyatlı kalmaktadır. Almanya ve Japonya yatırımlarına devam etmekte ve zamanla teknolojinin ucuzlaması beklenmektedir.
 
Araç üreticilerinin tüketici dinamiklerini iyi okuyup atık pillere ilişkin yönetmelik, döngüsel araç tasarımı, ömrünü tamamlamış araç yönetimine ilişkin tüzükleri son kullanıcıya anlaşılabilir aktarmalıdır. Türkiye' deki otomotiv üreticileri, döngüsel tasarım ilkelerine uyum sağlamak için üretim süreçlerini ve ürün tasarımlarını yeni standartlara göre uyarlamalıdır. Araçların tasarım ve üretiminde döngüselliğin artırılması, kullanım süresince ve kullanım ömrünün sonunda bileşenlerin nasıl değiştirileceği konusunda net ve ayrıntılı talimatlar sağlamalıdır. Geri dönüştürülmüş malzeme temini uzun vadede tedarik sıkıntısı ve maliyet artışlarına neden olabilir. Üreticilerin yeni standartlara uyum göstermesi, belgelenmesi ve denetlenmesi ek maliyetler getirecektir. Pillerin tüm yaşam döngüsünü kapsayan performans ve dayanıklılık  standartları, tüketici taleplerini karşılamalıdır. Pil performans beklentileri, şirketleri Ar-Ge'ye yatırım yapmaya teşvik edecektir. Böylelikle sanayide çevreci teknolojiler, sürdürülebilir ürün tasarımları gelişecektir. Sürecin hızlanması için kolaylaştırıcı kurumlar tarafından inovatif finansman yöntemleri geliştirilmelidir. Pil pasaportları, tedarik zinciri haritalandırmalarıyla geçişe güveni artıracaktır. Pil üretiminde ekodizayn, geri dönüştürülmüş içerik kullanımı, yeniden üretim imkanı gibi konular ön plana çıktıkça tüketici kararını elektrikli araçtan yana kullanma eğiliminde olması beklenmektedir. Kullanım ömrünü tamamlamış fosil yakıtlı araçların elektrikli araç alımında teşvike dönüşmesi etkili olabilir.
 
Çevresel etki ve karbon ayak izimizi azaltmak için fosil yakıtlı araçlardan vazgeçeceğimiz net olmakla beraber, yukarıda özetlediğimiz başlıklarda yapılan çalışmalar sıfır emisyonlu araçlara geçişi hızlandırması beklenmektedir. Etkili efor analizini içeren iyi uygulama örnekleri geçişi hızlandırmada etkili olacaktır. Elektrikli araçlardaki kullanıcı dostu otonom sürüş ile konfor özelliklerinin standartlaşması ile tüketicilerin seçenekleri artmakta, üreticiler arasında rekabet gücü azalmaktadır.
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz