Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Otomotiv Sektöründe Dijital Dönüşüm Sahnesi: ODTÜ Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Merkezi (ODTÜ DTX)

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 3.11.2024 10:14:00

ODTÜ DTX çatısı altında, otomotiv ve makine sektöründen firmalara mevcut kapasitelerine bağlı olarak farklı düzeylerde dijital dönüşüm desteği verilecektir. Bu destek; akıllı ve esnek üretim sistemleri, makine öğrenmesi, büyük veri analitiği gibi alanları kapsayarak sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

 
Otomotiv sektörü, geçmişten günümüze sürekli evrim geçirerek milyonlarca insanın günlük yaşamını etkileyen önemli bir sektör haline gelmiştir. Son yıllarda ise bu sektördeki değişim hızı, daha önce hiç görülmemiş bir ivme kazandı. Bu değişimin anahtarı da dijital dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Dijital teknolojilerin otomotiv sektöründe yarattığı etki sadece sürücüleri etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda tüm endüstriyi yeniden tanımlıyor.  
 
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen ODTÜ Dijital İnovasyon Merkezi Projesi de otomotiv ve makine sektörlerinin dijital dönüşümlerini sağlamak ve hızlandırmak, inovatif ve akıllı ürünler geliştirmek ve sektörümüzün uluslararası rekabetçiliğini arttırmak için yola çıktı. Sistem Global Danışmanlık A.Ş. liderliğinde, Fraunhofer Institute for Industrial Engineering (IAO), International Iberian Nanotechnology Laboratory (INL) ve Sistem Global Consultancy UK iş ortaklığıyla oluşturulan projenin uygulanmasına ve sürdürülebilirliğine katkı verecek paydaşları arasında Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) ve ODTÜ Teknokent yer alıyor. Ayrıca Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) da kilit ortaklar arasındadır.
 
Sektörün ihtiyaçlarını tanımlamak ve bu ihtiyaçların karşılanmasına dönük çözüm odaklı yollar geliştirmeyi hedefleyen proje, Türk imalat sektörünün rekabetçiliğini artırmakve sektörün Avrupa Birliği değer zincirine entegre olmasını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor.  
Bu bakış açısıyla, proje kapsamında ODTÜ kampüsünde, otomotiv ve makine sektörlerindeki faaliyet gösteren firmaların dijital teknoloji kullanımını artırmak için ODTÜ Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Merkezi (ODTÜ DTX) kuruluyor. Bu merkezin, otomotiv ve makine sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar için dijital dönüşümün kalbi olması hedefleniyor.  
 
ODTÜ DTX, Sektördeki Oyuncuların ve Etkilerinin Güçlenmesine Katkı Sağlayacak
 
Sektördeki oyuncuların ve etkilerinin güçlenmesine katkı sağlayacak olan bu merkezle; otomotiv ve makine imalat sektörlerindeki firmaların dijital teknoloji kullanımını artırmak için akademi ile endüstri arasında iş birliği kurulmasına ve Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesine odaklanılıyor.  Bu kapsamda merkez çatısı altında ODTÜ ‘nün mevcut imkanlarına ilave olarak, yeni kurulan Akıllı-Esnek Üretim Sistemleri Laboratuvarı, Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Laboratuvarı, Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Laboratuvarı ve farklı bilim alanlarında farklı disiplinlerden alanlarında uzman güçlü ekibiyle, yeni teknolojilerin şirketlerimizde tüm değer zinciri boyunca uygulanması için gerekli olan teknik destek hizmetlerinin kullanıcılara sunulması planlanıyor.  
 
Bu bağlamda ilk başvuru noktası olacak ODTÜ DTX çatısı altında otomotiv ve makine sektöründen firmaların mevcut kapasitelerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı düzeylerde dijital dönüşüm desteği sağlanacak. Bu destek; akıllı ve esnek üretim sistemleri, yapay zekâ alanında makine öğrenmesi, büyük veri analitiği gibi uygulama alanlarını kapsayan çeşitli çözümleri tasarım, üretim, öğretim, işbaşı eğitimleri gibi çok çeşitli uygulamalarda sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini de geliştirmeyi ve ilgili çözümleri sunmayı amaçlıyor. 

Sektör ve akademi arasındaki iletişimi daha da güçlendirmeyi amaç edinen merkez; otomotiv ve makine sektöründen firmaların yanı sıra girişimcileri, dijital teknolojiler ve yenilikçi akıllı ürünler üzerinde çalışan farklı disiplinlerden araştırmacıları, alanında en iyi çözüm sağlayıcıları ve sektörel sivil toplum kuruluşlarını da paydaş olarak görüyor ve birlikte çalışmayı hedefliyor.  

 

ODTÜ DTX, Türkiye’de otomotiv ve makine endüstrisinin dijital dönüşümüne destek vermeye başladı! 

ODTÜ DTX, hedeflerine ulaşmak için planladığı faaliyetler çerçevesinde çeşitli etkinlikler, eğitimler ve çalıştaylar düzenlemeye başladı. 
Bu kapsamda otomotiv ve makine sektöründe dijital dönüşüm alanında farkındalığı artırmaya yönelik yürütülen faaliyetler, firmalara ve paydaşlara ulaşmanın başlangıç noktası olarak kabul edildi. Firmaların ve paydaşların dijital dönüşüm konusundaki kapasitesini ve yeteneklerini artırmaya katkı sağlayacak farkındalık artırma faaliyetleri düzenlendi.  
 
 
 
Merkezi ve merkez tarafından sektördeki firmalara yapılan Açık Çağrı’yı tanıtmayı hedefleyen etkinlikler paydaşları bir araya getirdi. Grup çalışmaları yapıldı, katılımcılar dijital dönüşüm stratejileri ve proje hakkında bilgilendirildi, katılımcılardan öneri ve görüşleri alındı. Bunların yanı sıra, sektör paydaşları ile Türkiye Otomotiv Sektörü Dijital Dönüşüm Yol Haritası ve Makine Sektörü Dijital Dönüşüm Yol haritası hazırlama ve oluşturma çalışmaları başlatıldı.   
 
Ayrıca otomotiv ve makine sektöründen firmaların başvurabildiği Açık Çağrı kapsamında, firmalarımızın yeşil dönüşüm çalışmalarını da gözeten, Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Olgunluk Seviyeleri değerlendirilmeye devam ediyor. Başvuran firmalar arasından seçilenler   eğitim, dijital strateji ve akıllı ürün geliştirme, üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi gibi konular başta olmak üzere tüm kurumsal süreçlerin ikiz dönüşümü yani yeşil ve dijital dönüşümü ve yenilikçi akıllı ürünler geliştirme konularında da çözüm odaklı çeşitli teknik destekler alabilecek. ODTÜ DTX Proje Teknik Destek Ekibi, tüm firmalarımızı dünyadaki en yeni dijitalleşme gelişmeleri doğrultusunda, özellikle ülkemiz otomotiv sektör ihtiyaçları da gözetilerek hazırlanmakta olan Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Olgunluk Seviyesi belirleme çalışmalarına aktif katılmaya davet ediyor. Firmalara proje bittikten sonra da, hizmet vermeye devam edecek olan Merkez, şDijital Dönüşüm ve İnovasyon Olgunluk Seviyelerinin belirlenmesi akabinde şirkete özel Dijital Dönüşüm Yol Haritasının çıkarılması çalışmalarını, Yeşil ve Dijital Dönüşüm yolculuğunun başlangıç noktası olarak görmektedir.  ODTÜ DTX çıkılacak bu uzun soluklu yolculukta kurumların sürekli yanında olup, yeni ve daha çok katma değer yaratacak projelerde kendisinin “Uzun Yol Arkadaşı” gibi görülmesini istiyor. 
 
 
 
 
Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Olgunluk Seviyesi belirleme çalışmaları kapsamında yeni başvuruların alınması ve değerlendirilmesi devam ederken, bu çalışmalara başvuran firmaların ziyaretleri ve elde edilen sonuçların analiz çalışmaları da yapılmakta ve raporlama çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar ve Merkez laboratuvarlarının kurulumları tamamlanırken, ODTÜ DTX Projesi kapsamında AB finansmanlı programların sunduğu fırsatlar konusunda otomotiv ve makine sektöründen firmaları bilgilendirmek amacıyla bir kısmı gerçekleştirilen ve önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirilecek eğitimler de başlamış bulunuyor. 
 
Bugüne kadar, proje kapsamında aşağıdaki etkinlik, çalıştay ve eğitimler yapılmıştır: 
 
Sektör Paydaşlarının Katılımı ile Gerçekleşen Etkinlikler 

Dijital Dönüşüm ve Paydaş Etkileşimi Çalıştayı-1

(Otomotiv Sektörü) 

28 Şubat 2024 

Dijital Dönüşüm ve Paydaş Etkileşimi Çalıştayı-2

(Makina Sektörü) 

29 Şubat 2024 

Dijital Dönüşüm ve Paydaş Etkileşimi Çalıştayı-3  22 Mart 2024 
Dijital Dönüşüm ve Paydaş Etkileşimi Çalıştayı-4  17 Temmuz 2024 
Dijital Dönüşüm Yol Haritası Çalıştayı- Otomotiv Sektörü  13 Mayıs 2024 
Dijital Dönüşüm Yol Haritası Çalıştayı- Makine Sektörü  18 Nisan 2024 
Dijital Dönüşüm Yol Haritası Çalıştayı- Otomotiv Sektörü  24 Nisan 2024 

Dijital Dönüşüm Yol Haritası Çalıştayı-

Otomotiv Sektörü 

08 Temmuz 2024 

Dijital Dönüşüm Yol Haritası Çalıştayı-

Makine Sektörü 

09 Temmuz2024 
Dijital Dönüşüm Farkındalık Arttırma Semineri -1  21 Şubat 2024 
Dijital Dönüşüm Farkındalık Arttırma Semineri-2  27 Mart 2024 

Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Farkındalık

Arttırma Semineri-3 

16 Mayıs 2024 

Ufuk Avrupa Proje Taslağı Hazırlama-Finansman ve

Bütçeleme Eğitimi 

27 Ağustos 2024 
Teoriden Pratiğe – Ufuk Avrupa Eğitim ve Çalıştayı  04 Eylül 2024 

 

Bu eğitim, etkinlik ve çalıştaylar, makine ve otomotiv sektörlerindeki firmaların küresel değer zinciri içinde rekabetçilik düzeylerini ve pazar payını artırmaya katkıda bulunacaktır. 

Önümüzdeki süreçte ODTÜ DTX, otomotiv ve makine sektöründeki firmaların dijital dönüşümlerini desteklemek için çeşitli faaliyetler düzenlemeye devam edecek. 
Bu yıl sonuna kadar ve önümüzdeki yıl proje kapsamında merkezin gerçekleştirmeyi planladığı çeşitli Eğitim, Seminer, Konferans, Çalıştay ve Etkinlikler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: 
 

Sektör Paydaşlarının Katılımı ile Gerçekleştirilmesi Planlanan Etkinlikler 

Ekim.2024 - 2025 

Uluslararası Dijital Dönüşüm ve Akıllı Sistemler
Kongre ve Sempozyumu 2024 
DTSS 2024 
International Conference and Exhibition on
Digital Transformation &Smart Systems 2024 

20,21-22 Kasım 2024

ODTÜ/Ankara 

Ulusal Dijital Dönüşümde Paydaş Yetkinliklerini,

İş Birlikleri Geliştirme ve Ortak Çalışma Alanları

Eğitimleri (en az 3 Eğitim) 

2024 -2025 

Uluslararası Dijital Dönüşüm ve Akıllı

Sistemler alanında Proje Ortaklıkları,

Ağ Oluşturma, Kümelenme ve İş Birlikleri

Oluşturma Eğitim ve Çalıştayları 

2024-2025 
Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Farkındalık Arttırma Semineri -4  2024 
ODTÜ DTX Sanayi Açık Kapı Günü Etkinliği  2025 

Avrupa Birliği Programları ve İmkanlarına Erişim

Sağlamayı Arttırma Ziyaret ve Etkinlikleri 

2024-2025 

Avrupa Birliği Yeşil ve Dijital Dönüşüm

Ar-Ge Projelerine Başvuru Eğitimi 

2024 

Girişimciliği Teşvik etmek ve Şirketlerde Kurumsal Farkındalığı

Arttırmaya yönelik, Dijital Dönüşüm Teknolojileri Uygulama

Geliştirme alanlarında Eğitim, Seminer ve Çalıştaylar 

2024-2025 

Buluşma, Bir araya gelme ve Ortak İş Birliği Ağı Oluşturma

ve Ortak İş Ağını Genişletme Etkinlikleri

- MAKFED: Makine Zirvesi 2024 Etkinliği

- TAYSAD  : Mobilite ve Ötesi 2024 Etkinliği
2024-2025 
15,16-17.Ekim.2024
07-08.Kasım.2024 
Yeşil ve Dijital Dönüşüm Farkındalık Arttırma Semineri -5  2025 

Akademik Dünyadan Öğrenci ve Sektör Paydaş Temsilcileri Katılımlı

Hackathon ve İnovasyon Günü Etkinliği 

2025 

 

“Otomotiv ve makine sektörü, dijital dönüşümün şekillenmesinde kilit aktörler olarak karşımıza çıkıyor.” 

Otomotiv ve makine endüstrilerindeki paydaşların desteğiyle dijital dönüşümü hızlandırmak için çalışmalara başlayan ODTÜ BİLTİR Merkez Başkanı ve ODTÜ Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hüsnü Dal, “Otomotiv ve makine sektörleri projenin önemli bileşenleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu sektörde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, kilit paydaşlar ve çözüm ortakları projeye katılarak otomotiv ve makine endüstrisinin dijital dönüşümünün başarısı için çalışıyor. İlgili sektörlerden önemli paydaşların projeye dahil olması, projenin sürdürülebilirliğini sağlamak, endüstri içgörülerini sunmak ve güçlü iş birliklerini teşvik etmek açısından önem arz ediyor. 
 
ODTÜ DTX olarak otomotiv ve makine sektörlerinin önde gelen temsilcileriyle projenin koordinasyonu ve sektörler içindeki faaliyetlerinin yönlendirilmesinde farklı disiplinlerden alanında uzman ODTÜ Ekibi olarak, etkin bir rol üstleniyoruz. Bu kapsamda yalnızca projenin başarısı için değil, Türkiye’nin uluslararası arenadaki rekabetçiliğini ve endüstriyel dönüşümünü hızlandırmak ve yenilikçi çözüm ve ürünler geliştirmek için de çok önemli bir adım atıyoruz.” diyor. 
 
Otomotiv ve makine sektöründen firmaların inovasyon, sürdürülebilirlik ve uluslararası iş birliği gibi alanlardaki büyüme potansiyellerini keşfedecekleri çözüm odaklı bir platform olma özelliği taşıyan merkezin, dijital dönüşüm için bir ekosistem kurulmasını desteklemesi ve bu ekosistemi beslemesi bekleniyor. 
Bu ekosistem içerisinde yetişip inovasyonun gücüyle fikirlerini hayata geçirecek firmaları merak içinde takip edeceğiz. Şimdiden girişimci ve yenilikçi ruhları için hepsini alkışlıyoruz. 

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz