Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Rekabetçiliğin 3T'si

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.01.2021 10:23:00

Geçmişte odak sadece üretimdeyken, bugün artık tasarım ve ürün geliştirmenin önemi daha net anlaşılıyor.

 

BURAK S. PEKCAN

infoTRON CEO'su

 

infoTRON’u 1994 yılında kurduğumuz andan itibaren ülke endüstrimizin rekabetçiliğinin Tasarım, Mühendislik ve Teknoloji’den geçtiği vizyonu ile çalıştık, çevremize bu yönde katkı sağladık, ve bugün ülkemizin bu konuda oldukça yol katettiğini düşünüyorum. Geçmişte odak sadece üretimdeyken, bugün artık tasarım ve ürün geliştirmenin önemi daha net anlaşılıyor.

Bu konuda ilginç birkaç anektodum var:  İlki; 1990’lı yılların sonunda infoTRON olarak TAYSAD’a üye olmak için Suadiye’deki TAYSAD ofisine gittik. Üyelik başvuru formunda sadece değişik otomotiv parça imalatı işaretlenebiliyordu. Biz bu tür parça imalatları yapmak için öncelikle tasarım, mühendislik ve prototip yapılması gerektiğini, ve infoTRON olarak bu konularda proje hizmeti verdiğimizi söylediysek de o günkü şartlarda maalesef TAYSAD’a üye olamadık. Ancak zamanla tasarım ve mühendisliğin önemi anlaşıldı ve 2008 yılında TAYSAD’a üye kabul edilen ilk tasarım ve mühendislik şirketi olduk. 

Bugün TAYSAD’ın vizyonuna baktığımızda tasarım ve teknoloji önemli bir yer tutuyor: “Türk Otomotiv Tedarik Sanayini, Küresel Otomotiv Pazarında Tasarım-Teknoloji-Tedarik gücü ile ilk 10’a taşımak”

İkinci anektodum daha ilginç: Yaklaşık 15 yıl önce +90 3B Dijital Fabrika’yı “Pek yakında, ürünler kişiye özel olacak, ve Eklemeli İmalat Teknolojileri ile üretilecek” vizyonu ile kurmuştuk.

Tasarım ve mühendislik ihracatı

+90 3B Dijital Fabrika bugün sadece Türkiye’nin değil, Avrupa otomotiv sanayisinin de (Formula 1 araçları da dahil olmak üzere) birçok aracın prototiplerinin, ön seri ve son kullanıcı parçalarının üretimlerini gerçekleştiriyor. Halbuki gene 90’lı yılların sonlarında ürettiğimiz prototipleri Avrupa’ya ihraç ederken, birkaç plastik parçayı yanında yüksek bedelli fatura ile gönderdiğimiz için, gümrük memurlarına takılmış, ve yaptığımızın “Hayali İhracat” olmadığına, tasarım ve mühendislik projelerinin çıktıları olduğuna ikna etmek için bir hayli ter dökmüştük.

 

"90’lı yılların sonlarında ürettiğimiz prototipleri Avrupa’ya ihraç ederken, birkaç plastik parçayı yanında yüksek bedelli fatura ile gönderdiğimiz için, gümrük memurlarına takılmış, ve yaptığımızın “Hayali İhracat” olmadığına, tasarım ve mühendislik projelerinin çıktıları olduğuna ikna etmek için bir hayli ter dökmüştük. "

 

PARÇALAR ARTIK DİJİTALDE SAKLANIYOR

10 sene önce Fraunhofer, BMW, Siemens, Eurocopter’in +90 ile birlikte katılımcı olduğu Direct Spare 6. Çerçeve Projesi ile ürünlerin yedek parçalarının artık üretilerek stoklarda, depolarda değil, 3D dijital olarak bulutta saklanılacağını ve gerektiğinde eklemeli imalat ile lokal olarak üretileceği vizyonunu ortaya koymuştuk. Bugün halen daha pek fizibil olmasa da önümüzdeki 10 senede teknolojinin ilerlemesi ve kullanılabilen malzeme çeşitlenmesi ve güçlenmesi ile bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz