Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Üniversite-Sanayi İş birliği Merkezi’nin işyeri uygulama koordinatörlüğü ile birlikte organize ettiği ÜSİTEM Sanayi Konferansları’nın ikincisi geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Üniversite-Sanayi İş birliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Çulha ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz konferansın amacının pandemi döneminde işyerinde çevrimiçi yollardan uygulamalı eğitim alan ve gelecekte işyeri uygulama eğitimi alacak olan öğrencileri, sanayi bölgesinde üretim, imalat, ar-ge, tasarım, yenilik ekosistemi, insan kaynakları politikaları, sanayicilerin öğrencilerden beklentileri hakkında bilgilendirmek olduğunu ifade etti. Konferansa katılan sanayi firmalarından Sarıgözoğlu A.Ş. 1957’deki kuruluşundan bugüne kadar neler yaptığını, bugünkü durumunu, iş hayatına başlayacak öğrencilerin hangi konulara yoğunlaşması gerektiğini anlattı. Sarıgözoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İpek Sarıgözoğlu Erdem, "Bilgiyi nerden nasıl elde edebileceğini, öğrenmeyi öğrenmeleri lazım. Her firma başka bir şey istiyor. Mesela, kullanılan bilgisayar programlarından bahsedersek; Biz Catia, Autoform, Unigraphics kullanıyoruz. Ama BMW firması Siemens NX kullanmamızı istiyor. Biz de gerekli eğitimlerle bunu sağlıyoruz. Öğrencilerinizin program kullanma yetkinlikleri oluşur ise her programı kullanmayı başarabilir. Bu programlar otomotiv sektöründe her alanda kullanıyor. Bunları bilmekte fayda var. Önce eğitim alıyorlar burada. Onlar sektörü ve bizi tanıyorlar. Biz de onları tanımaya çalışıyoruz. Güzel bir adaptasyon süreci oluyor. Tabi sonraki süreçte amacımız onları ekibimize dahil etmek. " diye konuştu. Sarıgözoğlu Manisa Kalıp Fabrikası’nda Fabrika Müdürü olarak görev yapan Zafer İpek ise 30 yıllık tecrübesini ve günümüzdeki trendleri şu şekilde anlattı: "Kalıpçılık sektörü araçların yeni evrimleri ile birlikte oldukça zor prosesler haline gelmeye başladı. Kalıp üretiminde amaç mümkün mertebe büyük ebatta kalıp üreterek bu kalıpta fazla sayıda parça basımı yaparak maksimum verim elde etmek. Yüksek mukavemetli alüminyum saclar kalıpçılık sektöründe bildiklerimizi bize unutturup, tekrar yeni baştan başlamamıza sebep oluyor. O yüzden kalıpçılık sektörü sürekli bir aksiyonun, yeniliğin olduğu bir meslek dalı olarak görülmeli.
Sarıgözoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İpek Sarıgözoğlu
Sarıgözoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İpek Sarıgözoğlu Erdem kendisini, 3.kuşak olarak görev aldığı firmasını ve öğrencilerin merak ettiği konuları şu şekilde anlattı: “2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun oldum. Bu eğitim döneminde Manisa, Bursa ve Aksaray’daki fabrikalarımızın hepsinde birer yaz staj yaptım. Sonrasında Yalın Yönetim ve Teknikleri ile ilgili olarak Japonya’da eğitim aldım. Daha sonra idari bilimler ile ilgili bilgi almak açısından Kaliforniya Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret ve Finansman eğitimi aldım. Amerika’dan döndükten sonra 1 yıl Bursa fabrikamızda görev aldım. Şimdi Manisa Merkez fabrikamızdayım. Buradaki çalışmalarım sürdürülebilirlik odaklı süreç iyileştirme, yalın dönüşüm ve dijital dönüşüm konularını kapsıyor."