Alman ve Türk otomotiv sektörlerinin karşılıklı iş birliklerini geliştirmek amacıyla, TAYSAD ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından organize edilen “Türk-Alman Otomotiv Sektörlerinin Geleceği Konferansı ve Çalıştayı” 13 ve 20 Şubat 2021 tarihlerinde sanal ortamda gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle Türkiye Tanıtım Grubu Projesi (TTG) kapsamında düzenlenen konferans ve çalıştayı 500’e yakın Türk-Alman otomotiv sektörü temsilcisi takip etti.
TAYSAD ve OİB’den Otomotivde Türk-Alman Köprüsü İçin İlk Adım Etkinliğin ilk ayağı olan 13 Şubat 2021 tarihli konferans, TAYSAD Başkanı Alper Kanca ve OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde gerçekleşti. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın ana konuşmacı olarak katılım sağladığı konferansta; otomotivdeki dönüşüm ve yeni yıkıcı trendler paylaşıldı. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş konuşmasında, dünyada otomotiv sektöründeki oyunun kuralları ile müşterilerin beklentilerinin değiştiğini vurgulayarak “Günümüzde otomobilin akıllı bir cihaza dönüşmesiyle birlikte otomobil de yeni bir yaşam alanı haline geldi. Cep telefonlarındaki dönüşümün bir benzerine, otomobillerde de şahit oluyoruz. İnsanlar günümüzde akıllı evler, akıllı şehirler ve ortamlarda yaşamayı tercih ederken, bu durumun otomobillere de yansımasının beklentisi içerisinde olduğunu” belirtti.
325 çalışanla 30’un üzerinde mühendis ile anlaşma sağladıklarını dile getiren Karakaş, “Bu yıl sonuna kadar TOGG’un 800’ün üzerinde çalışanı olacak. Beyin göçünün konuşulduğu bu dönemde tersine beyin göçüyle ülkemize getirdiğimiz gün itibarıyla 8’i Almanya, 9’u diğer Avrupa ülkeleri, 2’si Amerika ve 3’ü Asya ülkelerinden olmak üzere, 22 çalışanımız var. Yurt dışından bu projede görev almak isteyenlere kapılarımız açık. Mühendislik mesleği açısından ifade ediyorum. Yetkinlik dünyanın her yerinde iş bulmanızı sağlar. Bu nedenle kendinizi bir ülkeyle sınırlandırmayın. Hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir alan varsa, hiç düşünmeden o alanda nerede şans görüyorsanız oraya gidin. Hayalleri büyük olanlar bulunduğu yerden başka yerlere gidebilirler. Hayalleri küçük olanlar bulundukları yerin dışına çıkamazlar” şeklinde konuştu.
TÜRK-ALMAN OTOMOTİV SEKTÖRLERİNİN GELECEĞİ ÇALIŞTAYI Türk-Alman Otomotiv Sektörlerinin Geleceği Konferans ve Çalıştayı’nın ikinci ayağı olan 20 Şubat 2021 tarihli çalıştaya, Almanya’da yaşayan Türk mühendis ve yöneticiler katılım gösterdi. Almanya’dan 200’ü aşkın Türk’ün katıldığı ve 5 konu başlığında 10 ayrı oturumun yapıldığı çalıştayda, otomotiv endüstrisindeki üst düzey 22 yöneticinin moderatörlüğünde şu konular ele alındı: • Mobilite: Alman ve Türk Endüstrisinin Konumu • Türkiye Otomotiv Sektöründe Çalışma ve İş Fırsatları • Yeni Trendler ve Covid-19 Salgınının Alman ve Türk Otomotiv Sektörüne Etkileri • Türk Otomotiv Endüstrisinin Yetenekleri ve Almanya’dan görünümü, Fırsatlar ve Riskler • Almanya’daki Start-Up Girişimlerinin Türk Otomotiv Sektörü ile İş Birliği
İki Ülke Arasında Köprü Kurmak İstiyoruz Organizasyonun ev sahiplerinden TAYSAD Başkanı Alper Kanca, uzun zamandır gerçekleştirmeyi düşündükleri projenin gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getirerek “İyi bir ekip çalışması ile gerçekleşen bu konferans ve çalıştayın uzun yıllar sürecek sağlam bir iş birliğinin ilk adımı olmasını ümit ediyoruz. Bu etkinliklerle iki ülke arasındaki köprünün ayakları birleşiyor. Bundan sonra da bu girişimin devamını getirmeyi düşünüyoruz” dedi.