BU SAYIDA
Değerler Yaratan İş Modelleri Tasarlamak
Ortak Amacımız, Azmimiz ve Emeğimiz Bizi İleriye Taşıyor
Hedefimiz Akıllı Fabrika Olmak
Ekip Verimliliği İçin Rutinlerden Kurtulmak
Riskleri Erken Tanımlamak Dayanıklılığın Anahtarı
INFOGRAFİK
ARŞİV
KÜNYE
Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi
INFOGRAFİK
ARŞİV
KÜNYE
Ontario’dan Bir Forum: Ontario ve Türkiye Otomotiv Sanayi Üzerine Düşünceler
VAROL KARSLIOĞLU
Dokuz yıldır TAYSAD dergisine yazıyorum. Bu yazının ise bir farklılığı var. Zamanlama itibariyle ilk defa bir yazımı aynı zamanda güncel bir haber olarak sunma olanağına sahip oldum.
Geçtiğimiz hafta ve bu yazıyı kaleme almadan sadece üç gün önce (26 Eylül) Toronto’da düzenlenen CMTS (Canadian Manufacturing Technology Show) etkinliğine katıldım. Bu üretim teknolojisi fuarı içinde, CTBC (Kanada-Türk İş Konseyi) ve DEİK’in (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) birlikte düzenledikleri Otomotiv ve İleri Teknoloji Forumu da yer alıyordu.
Ontario ve Türkiye, otomotiv sektörü açısından önemli benzerlikler taşıyor. Ontario, ABD ve özellikle Detroit’e olan yakınlığı nedeniyle otomotivde yüz yılı aşan bir geçmişe sahip, Kuzey Amerika’nın Michigan’dan sonraki ikinci önemli üretim üssü. Yüzölçümü Türkiye’den yüzde 38 daha büyük, buna karşılık sadece 15 milyonluk nüfusu olan eyalet tüm Kanada ekonomisinin kabaca yüzde 40’nı oluşturuyor. Ford, General Motors (GM), Stellantis, Toyota, Honda ve Hino’nun üretim yapıp, ürettiği araçların yüzde 70’ini ihraç ettiği, otomotivin 140binin üzerinde kişiye istihdam sağladığı Ontario aynı zamanda elektrikli araç üretiminin Kuzey Amerika’daki önemli merkezlerinden biri olma yolunda. Geçen yazımda size GM’un, Brightdrop marka elektrikli ticari araçlarını Ontario’da üretmeye başladığını yazmıştım. Bu haber, eyalette, elektrikli araçlar konusundaki gelişmelerin küçük bir bölümünü oluşturuyor. Ford, Stellantis ve Volkswagen’in (görüşmeler sürüyor) elektrikli araç ve akü üretimi için, Ontario ve Kanada hükümetlerinin de desteğiyle gerçekleştirecekleri toplam yatırım tutarı 20 milyar doları bulabilir. Son olarak; Kanada ve Ontario’nun, elektrikli araç üretiminde önemli rol oynayacak nadir metallere sahip olduğunu da belirtirsek, bu eyaletin önemini daha iyi kavramış oluruz.
Otomotivin, toplam ekonomi içinde bu kadar önemli olduğu bir bölgenin, Türkiye’nin de dikkatini çekmesi kaçınılmaz. Avrupa’nın bir otomotiv üretim üssü olan Türkiye ile, Kuzey Amerika’da Michigan’dan sonra ikinci büyük üretim merkezi olan Ontario arasında rekabetten çok iş birliği olanaklarını araştırmak, coğrafi uzaklığın dezavantajlarını ortadan kaldıracak projeler geliştirmek her iki tarafın da isteği gibi görünüyor. Bu forumda, işbirliğinin hayata geçmekte olan somut bir örneğine tanık olmaksa beni oldukça heyecanlandırdı. Belki de henüz bu yazıyı okuyan pekçok kişinin adını bile duymadığı bir Start-up Ontario’nun otomotiv ekosisteminde yerini almaya hazırlanıyor.
Bu forumda, İzmirli bir firma olan Nicat’ın CEO’su Engin Karabudak,yaptığı sunumda, akü teknolojisi konusundaki çalışmalarını anlattı. Yapay zekayı da kullanarak aküler için aktif katot malzemeler geliştiren ve yarının yüksek verimli akülerinin teknolojisini üreten, genç ve parlak beyinlerin kurduğu Nicat firması (www.nicat.co) çok yakın bir gelecekte Ontario ve hatta Kuzey Amerikan otomotiv endüstrisinin önemli oyuncularından biri haline gelebilir. Engin Bey’in, “Kimya da bir gün tümüyle dijitalleşecek.” Sözünü kaydettim.
Bu forumda ayrıca, TOGG’un tedarikçilerinden, sensör üreticisi Pontosens’in CEO’su da, TOGG örneği üzerinden ürünlerini tanıttı.
Forumda ayrıca, Kanada’nın TAYSAD’ı diyebileceğimiz APMA’nın (Automotive Parts Manufacturing Association) başkanı Flavio Volpe, Kanada’nın TOGG’u olan Arrow projesini tanıttı. 50 firmanın bir araya gelerek ürettiği ve ilk olarak bu yılın başında Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıtılan Arrow TOGG’un aksine sadece bir prototip ve seri üretim için bir yatırımcı arayışında.
Nicat CEO'su Engin Karabudak firmasını tanıtırken