Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu: “TOSB'da farklı bir hizmet anlayışını geliştireceğiz”

TOSB’da yapılan seçimli Olağan Genel Kurul toplantısında yeni Başkan, Farplas CEO’su Ömer Burhanoğlu oldu. Burhanoğlu; yeni dönemde ekibiyle birlikte, şeffaf, hesap veren, çoklu katılım sağlayan, üye problemlerine çözüm arayan, inisiyatif alan, endüstri 4.0 çağına yatırım yapan, gençler ile değişime, profesyonel kadroya ve kurumsallaşmaya önem veren bir yönetim anlayışı içinde olacaklarını ifade etti.

 

 

TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Türk otomotiv sanayi için ne ifade ediyor?
TOSB; Türkiye’nin otomotiv yan sanayi sektörünü kümelenme modeli ile bir araya getirmiş ihtisas organize sanayi bölgesi olarak ülkemizin en önemli ve değerli örnek organize bölgelerinden biri.
TOSB’un diğer organize sanayi bölgelerinden farkı; kamu yararı gerekçesi ile adına kamulaştırma yapabilen veya yaptırabilen bir özel hukuk tüzel kişiliğine sahip, otomotiv parça sanayicilerinin faaliyet gösterdiği tek “global” ihtisas organize sanayi bölgesi olmasıdır.
TOSB’un faaliyetleri; hem yan sanayi sektörüne doğru yatırımları yapan, hem de sektör içerisindeki rekabeti birliktelik zekasıyla harmanlayıp işbirliğinden maksimum fayda sağlamayı hedefleyen faaliyetlerdir.
TOSB’da inşaatı süren firmalarla birlikte 100’ün üzerinde fabrika, faal olarak çalışıyor ve 15 bin 500 kişiyi istihdam ediyor. Tam dolulukta istihdamın yüzde 10’luk bir artışla 17 bine ulaşacağını düşünecek olursak, otomotiv yan sanayi, yıllar geçtikçe yükselmeye ve sektöre adını başarılarla yazdırmaya devam edecek.
TOSB’un yeni dönem hedef ve projelerinden söz edebilir misiniz?
Sizlerin de bildiği gibi 8 Haziran tarihinde TOSB’da organize sanayi bölgemizin 1. Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdik. İlk defa seçimli öz yönetime geçilen bu genel kurula katılan ve oy veren üyelerimize çok teşekkür ederim.
TOSB’un Başkanı olmayı istememdeki en büyük neden; farklı bir hizmet anlayışı getirmeme dayanıyor. Sadece bilgi verilen değil, katılım sağlayan, projelerin içinde olan, yönetimin strateji ve hedeflerden öncelikli haberdar olup, yorum ve katılım yapan bir üye iletişimi oluşturmayı istiyorum.
Yeni dönemde şeffaf, hesap veren, çoklu katılım sağlayan, inisiyatif alan ve gençler ile değişime inanan bir ortam oluşturulacaktır. Kurumsallaşma ile birlikte üye problemlerine çözüm bulup profesyonel kadrolarımızdan azami şekilde yararlanacağız.  İşlevsel çalışma grupları oluşturulup, değişen ve dijitalleşen dünyamızda ayağı yere basan projeler yaratıp, hızla uygulamaya geçmelerini sağlayacağız.
Son dönemde gözlemlediğimiz kadarıyla, TOSB’un hizmet sağlayıcı özelliğine uygun olarak yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmakta ve bu ihtiyaçları karşılamak için yeni personeller istihdam edilmesi gerekmektedir. Özellikle Endüstri 4.0 mantığıyla dijital altyapı hizmetleri IOT (nesnelerin interneti) uygulamalarına ağırlık vereceğiz.
Çalışmalarda TOSB üyesi şirketlerin profesyonel kadrosundan daha fazla destek alınacak, çalışma gruplarında görev alan TOSB yöneticileri de konularında yetkin, aktif proje yöneticileri görevini üstleneceklerdir.
TOSB’un 2017 ve sonrasında yapacağı büyük projeler var. TOSB gibi bir yapıda kesinlikle bir start-up girişim evinin kurulması ve yeni nesil otomotiv anlayışının yarattığı yeni ekonomiden genç girişimcilerin desteklenmesi gerekiyor. Bu projeyle birlikte üyelerimizin yatırımcılığına da yeni bir boyut kazandırabiliriz. Buna ek olarak, Fraunhoffer gibi bir enstitüsünün OTAM ile işbirliğinin sağlanmasıyla bir otomotiv araştırma enstitüsünün bölgemize kazandırılması çok inandığımız projelerimizden biri. Dijital alt yapıya yatırım yapılıp, veri saklanması ve güvenliği için bulut alt yapısının oluşturulması ve Yalın Üretim / Endüstri 4.0 danışma ofisinin oluşturulması gibi pek çok projeyi hayata geçireceğiz