Enflasyon, döviz kuru ve işçilikteki hızlı değişimler dün aldığınız yatırım kararını tekrar sorgulamanıza sebep oluyor. Yatırımın geri dönüş süreleri de bu ortamda sürekli değişiyor ve önümüzü görmek için beklediğimiz her an, Türk sanayisi için kaybedilen zamana dönüşüyor.
Yavuz Tortum
2024 yılında en öncelikli konu maliyet kontrolü ve fiyatlandırma olacaktır. Bunun yanı sıra enflasyonun yan etkisi olarak yetişmiş işgücü eksikliği firmaları en çok zorlayan etmenler arasında. Çalışanlar içerisinde oldukları ekonomik zorlukları genelde iş değiştirerek düzeltmeye çalışıyor. Bu durum çalışan devir hızının artmasına ve know how kaybına sebep oluyor.
Enflasyon ve sıkılaştırılmış para politikaları nedeniyle TL ve döviz cinsinden üretici maliyetleri artıyor. Yurtdışındaki müşterilerin Türkiye ile ilgili izlenimleri ve önyargıları ise yüksek enflasyon, dolayısıyla daha da ucuz işgücü olarak tanımlanıyor. Bu durumda artan maliyetleri müşteriler ile konuşmak ve aynı zeminde uzlaşı sağlamak imkânsız hale geliyor.
Uzunca bir süredir yeni otomotiv projeleri Türkiye’ye gelmiyor. Türkiye’ye transfer edilen projeler genelde maliyet azaltma odaklı ve katma değeri düşük işler. Yeni projeleri getirmek için güven artışı sağlanmalı ve ekonomi göstergelerini daha stabil hale getirilmeli.
Tüm bu zorluklara rağmen genel giderlerin birim üründeki payını azaltabilmek adına ölçek ekonomisine gitmeyi tercih ediyor ve büyümeyi zorluyoruz. Ürettiğimiz ürün veya hizmete odaklanmak yerine çevresel ve ekonomik değişkenlerin getirdiği negatif etkileri minimize etmek ve devamlılığı sağlamak için mücadele ediyoruz.