Sektör birçok sıkıntı ile yüz yüze kalsa da özellikle 2022 son çeyrekte otomotiv arz-talep dengesinin düzeleceğini, kanun yapıcıların teşvikler yaratacağını ve böylelikle araç üretimimizin bir önceki yıla göre artacağı öngörüsü içerisinde planlarımızı ve yatırımlarımızı yapıyoruz.
Ceyhun FINDIK Sirena Marine A.Ş. Otomotiv ve Raylı Sistemler Grup Müdürü 2022 yılında dünya genelinde göreceli olarak azalan pandemi şiddetine bağlı olarak tedarik zincirinde de düzelmeyi beklemek firmaları zora sokabilir. Bütün endüstrilerde hissedilen tedarik zinciri sıkıntılarını en belirgin yaşayan otomotiv sanayinde özellikle son ayda yaşadığımız elektrik kesintisinin etkisiyle arz yönlü kesintiler otomotiv sektörünü aşağı çekiyor. Otomobil endüstrisi, son aylarda arz yönlü kısıtlamalardan ciddi şekilde etkileniyor.
Tedarik zincirindeki kopmalar ve darboğazlar, güçlü küresel talebe rağmen dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticilerini üretimi azaltmaya zorluyor. Otomotiv sektörü 2021 yılını çip krizi, lojistik darboğazları ve hammadde maliyetlerinde rekor artışların gölgesinde geçirirken, 2022 yılında da ana gündem maddesinin yine tedarik zinciri yönetimi olacağı daha ilk aydan belli oldu.
Pandemi ilk başladığında, otomotiv üreticileri daha düşük talep beklentisiyle çip siparişlerini kesti.Yarı iletken üreticileri bilgisayar, web kamerası, tablet ve diğer elektronik ve iletişim ekipmanlarına yönelik artan talebi karşılamak için arzını değiştirdi. Arzın yeniden yönlendirilmesi, otomobil üreticilerinin karşılaştığı mevcut tedarik zinciri zorluklarına katkıda bulundu. Bu kapsamda motorlu araç üreticileri için mevcut arz sıkıntısı 2022'nin son çeyreğine kadar devam edecek gibi duruyor. Üreticilerden stok seviyelerini yeniden oluşturmak için ek ihtiyati talepler de talep/arz dengesizliklerini tetikleyecektir.
Zincirin her halkasında ciddi darboğazlar olmasına rağmen her kriz bir fırsat doğurur mottosuyla hareket eden otomotiv üreticileri, bütün dünya genelinde otomotiv satışlarının 2021 yılına göre yüzde 6 artmasını öngörmektedir. Özellikle cip krizinin etkisinin azalması, nakliye sıkıntılarının bir miktar ortadan kalkması sektörde umut ışığı oluşturmaktadır.
Ülkemizde beklenmeyen elektrik kesintisi Ocak ayında araç imalatımızı olumsuz etkilemiştir. Bir yandan ivmelenmeye çalışan sektör diğer yandan ortaya yeni çıkan zorluklarla baş etmeye çalışmaktadır. Diğer bir tedarik zinciri sıkıntısı ise ciddi oranda artan hammadde maliyetleri ile mücadele etmek zorunda kalan üreticilerdir.
FİRMALAR KASLARINI GELİŞTİRMELİLER
Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür o yüzden proaktif olup risk analizi yaparak ilk baştan önlemler almak yönetim kadrosu olarak bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Tedarik zinciri yönetimi çok sıkı takip gerektirir. Alternatif yaratma ve hızlı çözüm üretme konusunda firmalar kaslarını geliştirmelidir.
SÜRECİ YÖNETİYORUZ
Özellikle bu dönemde yoğun iş birlikleri yapmak bütün yan sanayicilerimizi koruyacaktır. Bir firmanın elinde atıl kalan hammadde diğer firmanın krizini çözebilir. Sirena Marine otomotiv ve raylı sistemler olarak tedarik zinciri problemlerini çözmek için hızlı aksiyon alarak sık ve efektif toplantılar yapıp süreci yönetiyoruz.
MÜŞTERİLERİMİZLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ
Şartnamelere uygun alternatif hammadde kullanımı konusunda müşterimizle iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Kritik ve uzun tedarik süresi olan girdilerin bir miktar stok seviyelerini arttırmak yönünde hareket etsekte bu uygulama firmamıza ilave finansal maliyet yüklemektedir. Bu noktada ciddi analizler yaparak rasyonel karar almaya ve zinciri koparmamaya çalışıyoruz.