TAYSAD Başkanı Alper Kanca'nın mentorluğunu üstlendiği Visiomex üretimde kalite kontrole yönelik yapay zeka destekli çözümler üretiyor.
Kağan Tonyukuk Fikri Visiomex COO
Start-up'ların büyümesi ve yenilerinin kurulması için bir platform gerekiyor Yeni iş modellerini teknoloji ile hayata geçiren startup’lar tüm alışkanlıklarımızı kökten değiştirme yolunda ciddi adımlar atıyorlar. Şirket içi bürokrasileri, hantal organizasyon yapıları olmayan bu şirketler, bir ürün veya hizmete odaklanarak çok hızlı bir şekilde çözüm geliştirebiliyorlar. Eğer ölüm vadisini atlayabilirlerse bu yoğunlaşma ve dikey uzmanlığın başarı getirmesi işten bile değil. İşte tam da burada Türkiye’nin lokomotif sektörünün otomotiv olması ve startupların bu dinamik yapısı güzel bir kesişim oluşturuyor. Hızla ilerleyen üretim teknolojileri, git gide değişen mobilite kavramı ve de milli gururumuz TOGG’un ihtiyacı olan teknolojiler düşünüldüğünde bu alanda faaliyet gösteren startuplar’ın büyümesi ve yenilerinin kurulması için bir platform kurmak ise elzem hale gelmiştir. Kurulacak platformun, startup’ların üç temel ihtiyacı olan; finansman ve yatırıma erişim, dedike ve derin mentorluklar, ulusal ve uluslararası iş birlikleri için altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıda olması şarttır. Böyle bir oluşumu koordine edecek yapı ise direkt olarak sektörden gelmeli. Otomotiv, mobilite ve üretim ekosisteminin içinden çıkmış, değişen dünya düzeninin farkında olan bir yapı olmalı. Bu oluşumu birkaç şirket ya da kişi değil, otomotiv sanayinin kollektif bir girişimi kurmalı. Kurulacak platformun amacı girişimcileri güçlendirmenin ve önlerini açmanın yanı sıra sektörün de değişen dünya düzenine ayak uydurmasını sağlayacak etkinlikler ve çalışmalar yürütmek olmalıdır. Buradan doğacak iş birlikleri ise, globale açılabilecek teknoloji şirketlerinin doğmasını sağlayacak, sanayimizin de rekabetçi konumunu güçlendirecektir.
Yoğunlukla otomotiv ve beyaz eşya sektöründe üretilen parçaların mikron hassasiyetler seviyesindeki kalite kontrollerini yapıyoruz. İşimizin en önemli kısmı belki de müşterilerimizin süreçlerini çok iyi anlayıp onların süreçlerine minimum müdahale ederek en etkili sistemleri kurgulayabilmek. Burada yıllar içinde çok farklı fabrikalarda farklı saha tecrübeleri edinerek süreçler konusunda uzmanlık geliştirdik. Önceleri proje bazlı çalışırken, yoğun ürünleşme çabalarımız ile ürünlerimizi oluşturduk. Endüstri 4.0 kapsamında kolay entegre edilebilen ürünler geliştiriyoruz.
Visiomex’i 2018’de GOSB Teknopark’ta kurduk, 2020’de KT Portföy’den aldığımız yatırımla Teknopark İstanbul’a taşıdık. Bugün toplam 20 kişilik kadrosu ile altı mühendislik disiplininin buluştuğu yapay görme alanında çalışıyoruz. Bu disiplinleri sayacak olursak; işin kalbi niteliğindeki optik mühendisliği, işin beyni niteliğindeki görüntü işleme ve yapay zeka mühendislikleri ve kaslarımız olarak düşünebileceğimiz yazılım, elektronik, makine ve robotik mühendisliklerini kapsamaktadır.
Her mentorluk seansımız bize bir yıl kazandırdı.
Teknolojide ne kadar iyi olsak da üretim süreçleri ve üretim sektöründeki iş modelleri hakkında bilgimiz zayıftı. Sektörden bir yol gösterenimiz olmazsa büyük hedeflerimize istediğimiz hızda ulaşamayacağımızı saptadık. Tam da bu sırada Kanca CEO’su ve TAYSAD Başkanı Alper Kanca’ya kendimizden ve milyar dolar değerinde şirket olma hayalimizden bahsettik. Bizden desteklerini esirgemediler ve ayda bir defa düzenli buluşacak şekilde aramızda bir mentor-menti ilişkisi kurduk. Alper Bey’den sektör ve trendler üzerine görüş ve geri bildirimler aldık. İlerleyen zamanlarda ise strateji ve hedeflerimizin üzerinden beraberce geçtik. Bu mentorluk seanslarımız o kadar değerliydi ki belki de her bir seans bize bir yıl kazandırdı.
Bir sanayiciyle yaptığımız küresel pandemi analizleri bu fırtınada rotamızdan sapmamamızı sağladı. Otomotiv sektörünün global düzeyde yatırımları durdurduğu, kimsenin otomobil almadığı bir dönemde biz işimize daha da odaklanarak teknoloji portföyümüzü ve kadromuzu genişlettik. Şüphesiz ki 55 yıllık sürecinde nice nice krizlere göğüs germiş bir grubun tecrübesi bize hem moral verdi hem de yol gösterdi. Alper Bey ile yaşadığımız bu tecrübenin otomotiv sektörü ve bu alanda çalışan Start-up’lar için bir örnek olmasını diliyoruz.