Oluşan ilave maliyetleri yönetebilmek için ticari ve operasyonel bölümler arası daha yoğun takip ve koordinasyon sağladık. Pandemi süresince yerli alt parça kullanmanın önemi daha da arttı. Rekabetçiliğimizi kaybetmemek için bu yönde de önlemler aldık.
Hakan YÜKSEL TKG Otomotiv Bursa Genel Müdürü
Yerli alt parça kullanımının önemi arttı Bu süreçte özellikle hammadde temini zorlukları ve talep dalgalanmaları arasında dengeyi yeniden kurmak için farklı önlemler almamız gerekti. Örnek olarak, günlük kriz toplantılarıyla üretim ve stok yönetimini tekrar düzenledik ve müşterilerimiz için oluşabilecek muhtemel gecikmeleri önledik. Ayrıca oluşan ilave maliyetleri yönetebilmek için ticari ve operasyonel bölümler arası daha yoğun takip ve koordinasyon sağladık. Pandemi süresince yerli alt parça kullanmanın önemi daha da arttı. Rekabetçiliğimizi kaybetmemek için bu yönde de önlemler aldık.
Hammadde ve işçilik ücretleri en önemli maliyet kalemlerimizi oluşturmaktadır. Maliyetleri etkileyen ana girdimiz sac hammaddede fiyatlar ana müşterilerimizin kontrolünde olduğu için biz daha çok üretim verimliliği konusunda ilerlemeye odaklanıyoruz. Daha az stokla, daha sık hammadde tedariki sağlayarak üretim yapıyoruz.
Talep değişikliklerini yakından takip ediyoruz OEM’ler hem pandemi döneminde hem de son dönemde hammadde ve çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar sebebi ile üretim planlamalarında değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Talep değişikliğinde yaşadığımız hareketlerin gelişimine göre biz de kendi girdi stoklarımızı ve üretim planlarımızı daha yakın takip ediyoruz. Tedarikte yaşanabilecek kısıtlara karşı özellikle riskli yarı mamul ve hammaddelerin stoklarını arttırıp diğerlerini daha da aşağıya çektik.
Ayrıca talebe göre tüm operasyonlarımızı ve planlamamızı günlük değişikliklere uygun hale getirdik. Değişen senaryolar için yetkinliklerini artırmak üzere operatörlerimizin eğitim süreçlerini düzenliyoruz.
Her hafta tüm yönetim ve ilgili ekiplerimizle günlük üretim planlama durumunu riske sokan değişiklikleri irdeliyoruz.
Bu süreçte değişiklik konuların yönetimi hayati hale geldiği için yönetim olarak eskalasyon mekanizmaları oluşturduk.
Türkiye ve Avrupa’daki müşterilerimizin / OEM’lerin tedarik zinciri yönetim anlayışları birbirine göre oldukça farklı. TKG olarak birçok müşteri ile çalıştığımız için hepsine uyum sağlayabilmek adına esnek olmak ve bununla birlikte iyi optimizasyon yapmak gerekiyor. OEM’lerdeki üretim duruş sürelerinin ortaklaştırılması tam olarak mümkün değilse de bazı iyileştirmeler ve iyi bir koordinasyonla tedarikçilerin işlerini daha etkin yönetmek mümkün oluyor. Bu da tabii nihayetinde ülke olarak daha az israf demek olduğundan, sürdürülebilirlik açısından oldukça kritik öneme sahip.
SÜREÇLERİMİZİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRDİK
Verimliliğimizi iyileştirmek için tüm yöneticilerimizle süreçlerimizi tekrar çalışıp yapmayı beklediğimiz iyileştirmeler, yerleşim planı değişiklikleri, hat dengelemeleri gibi noktaları belirledik.
GÜNLÜK DURUŞLAR YAPMAYI TERCİH EDİYORUZ
OEM’lerden yansıyan duruşları yönetebilmek adına genel giderlerimizi düşürmek konusunda gün içinde kısa duruşlar yapmak yerine uygun planlama ile mümkün olduğu kadar günlük duruşlar yapmayı tercih ediyoruz.
KÜRESEL ÇİP KRİZİNDEN SEKTÖR ETKİLENİYOR
Yarı iletken tedarikindeki sorun direkt olarak OEM’lerde duruşa neden olduğu için sektör bundan ardışık olarak tamamıyla etkilenmiş oluyor. Bu ürünlere olan küresel ihtiyacın giderek artması ve maalesef sınırlı tedarik kapasitesi sebebi ile her geçen gün bu sorunun çözümünün önümüzdeki yıla sarkacağı bilgisini alıyoruz. Biz de süregelen risk yönetimimizin devamı yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.