Tüm iş süreçlerinin yalın, sadeleştirilmiş ve düzleştirilmiş imalat uygulamaları temelinde uçtan uca, tam bütünleşik dijital ortama aktarılması, tüm cihaz ve makinelerin entegrasyonu, nesnelerin interneti (IOT), büyük veri mimarisi, ileri büyük veri analitiği uygulama ve projeleri oldukça hız kazanacaktır.
Soner BAŞKÖY Farplas Otomotiv A.Ş. Fabrika Genel Müdür Yrd. Pandemi sonrasında tüm kurumlarda olduğu gibi bizim iş yapış biçimimizde de önemli değişiklikler oldu. Otomotiv sektörü, standardizasyonun ve ciddi süreç yönetiminin olduğu bir alan. Bu sebeple nispeten esnekliğin daha az olduğu düşünülen bir sektördü. Biz Fark Holding olarak sadece Gebze’deki şirketimiz Farplas Otomotiv’de 2.500 kişilik oldukça karmaşık bir operasyonu yönetiyoruz. Buna rağmen pandemi döneminde hızlı ve yeni koşullara kısa sürede adapte olan esnekliğimizin, bize önemli avantajlar getirdiğini düşünüyorum. Çok hızlı karar verdik. Çalışan sağlığının korunması için hijyen çalışmalarını ve tedbirleri hızla hayata geçirmekle kalmadık, sektörümüzdeki diğer firmaları da bu konuda yönlendirmeye ve destek olmaya çalıştık.
Bizim şirketimizde de öncelikle çalışma koşullarımızda esneklik, tüm şirketi uzaktan çalışmaya yönlendirme, teknolojiden faydalanma becerimiz; bize büyük yarar sağladı. Bu sürece yatırım yaparak devam etmeyi planlıyoruz. Ayrıca işçi sağlığı ve güvenliği her zaman kurum olarak önceliğimizdi; ama artık daha bütünsel bir yaklaşımla sağlık konusunu ele alıyoruz. Evde çalışan, ofiste çalışan arkadaşlarımızı ve onların aile fertlerini bir bütün olarak ele almak ve herkesin sağlığını korumak, farkındalık yaratmak; bizim önemli bir önceliğimiz oldu.
Uzaktan çalışmanın, gelecekteki iş gücü planlarımız üzerindeki etkileri Uzaktan çalışma tabii ki iş gücü yönetiminde bir esneklik sağlıyor. Kısa sürede, daha önce böyle bir hazırlığımız olmamasına karşın, uzaktan çalışmaya birkaç gün içinde geçtik. Mayıs ayında kademeli üretime geçmemize ve çalışma kapasitemizi artırmamıza rağmen, halen pandemi sebebi ile sosyal mesafeyi korumak için uzaktan çalışmaya yaz sonuna kadar devam etme kararı aldık. Uzaktan çalışma ve esnek çalışma, yetenekleri ve dezavantajlı grupları etkin olarak aramıza dahil etmek için, önemli bir fırsat olarak ajandamıza girdi. İnsan Kaynakları bölümümüz, uzun vadeli bir politika olarak kurumumuzda uzaktan ve alternatif çalışma modellerini bir IK politikası olarak sürekli uygulamak için hazırlıklarına devam ediyorlar. Bu şekilde uzun vadeli etkilerini de deneyimleme şansımız olacak. Ayrıca endüstride özellikle otomotiv endüstrisinde, pandeminin yarattığı belirsizliklerin, zorlukların üstesinden gelmede; Dijitalleşme, Endüstri 4.0 projelerinin belirleyici olacağına inanıyorum. Tüm iş süreçlerinin yalın, sadeleştirilmiş ve düzleştirilmiş imalat uygulamaları temelinde uçtan uca, tam bütünleşik dijital ortama aktarılması, tüm cihaz ve makinelerin entegrasyonu, nesnelerin interneti (IOT), büyük veri mimarisi, ileri büyük veri analitiği uygulama ve projeleri oldukça hız kazanacaktır.
Farplas Otomotiv olarak bu dönemi dijital dönüşüm projelerimizin hızlandırması için bir fırsat olarak görüp, Tüm iş süreçlerimizi, yalın ve sade bakış açısı ve düzleştirilmiş imalat (Heijunka) uygulamaları ile dijital ortama taşıyacak olan SAP S4 Hana Model Şirket projemize daha fazla vakit ayırdık. Sahadaki tüm cihaz ve makinelerimizi, tüm dijital ortamı birbirine entegre edip büyük veri toplama, veri işleme, depolama, verinin analitiği ve yapay zeka ile anlamlandırılmasını içeren büyük veri mimarisini tamamladık.
Paralelde tüm bu çalışmalarımızı destekleyecek dijital, bilgi işlem alt yapımızı; yeni kurulan mimariye göre modernize ettik. Dijital teknolojinin, dönüşümün etkin yürütülmesi insan merkezli olması ile mümkün olabilir. Bu bilinçle pandemi döneminde dijital eğitimlerle dijital beceri ve yetkinliklerimizi artırarak ekibimiz ile dijital dönüşüme hazır hale geldik.
FARPLAS’DAKİ UYGULAMALAR