Pandemi süreci insan hayatını etkilediğinden dolayı, iş gücü yönetimi de ayrı bir risk oluşturmaktadır. İş gücüne ulaşmakta sıkıntı yaşanmaması için hem firma içinde hem de firma dışında çalışanların sağlık sorunu yaşamaması için çalışmalar yapılmaktadır.
Can FERİK Kanca A.Ş. Planlama Müdür Yardımcısı
Tedarik zincirinde yaşanan olumsuzluklar ve çözüm önerileri Stok devir hızı olumsuz olarak azalmıştır. Müşterilerinin ani düşüşlerine karşılık, hammadde siparişlerini aynı hızda değiştirmek mümkün olmadı. Özellikle çelik imalatçılarındaki uzun termin süreleri stok artışına sebep olmaktadır. Ayrıca iptal edilen müşteri siparişler sebebi ile hammadde veya ürün atıl stok riski en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Süreç içerisinde belirtilen risklerden kaçınmak için hem stok miktarları hem de atıl stoklar için ayrı takip ekipleri oluşturularak müşteri ve imalatçı bazında özel takip edilmektedir. Ancak çalışma temposunun yükselmesi ile birlikte müşteri sipariş programlarının da keskin yükselişlerde söz konusu olmaktadır. Bununla birlikte aksi yönde hammadde tedariğinde eksik kalınması da söz konusu olmaktadır.
İş sürekliliğini nasıl planlıyorsunuz? Üretim planları daha sık revize edilmektedir. Müşterilerimizin çalışma temposuna uyumlu olarak çalışma planları adapte edilmektedir. Hammaddeye erişim ve lojistikte yaşanılan sorunlar Hammaddeye erişimde ilk etapda sıkıntı yaşanmamakla birlikte, ilerleyen süreçte imalatçıların çeşitli dönemde kapalı olması nedeniyle tedarikde sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle Haziran ayı sonrasında toparlanma sürecinin yaşandığı dönemde ani müşteri siparişlerindeki yükselişlere karşılık, tedarik süreci uzun olan hammaddelere ulaşımda sıkıntı gözlemlenmektedir. Özellikle ihracat tarafında yurt dışı sevkiyatlarında pandeminin başlangıç aşamasında sıkıntı yaşanmasından dolayı kara yolu taşıma araçlarına ulaşımda sorunlar ortaya çıkmıştır
Risk yönetimi Salgın hastalık döneminde Planlama ve Lojistik Yöneticisi olarak şu risklerin belirginleştiğini görüyorum ve bu risklerin de yönetiminde önerilerimi belirtmek istiyorum. Aşağıdaki riskler oluşmuştur: 1- Yüksek stok miktarları ve atıl stok oluşumu: Müşteri siparişlerine paralel olarak üretim ve stok tedarik planları revizyon sıklığı yükseltilmiştir. Hızlı reaksiyon alınması bu risklerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesinde kilit noktadadır. Atıl stoklar için alternatif kullanım araştırılmaktadır. Müşteri iptallerinden kaynaklı atıl stoklar, müşterilerimizle paylaşılmakta ve birlikte çözüm oluşturulmaktadır. 2- Haziran ve özellikle Temmuz ayı itibariyle çalışma tempolarının yükselmesi ile birlikte hammaddeye ulaşım riski bulunmaktadır. Hammadde siparişleri yakından takip edilmektedir. 3- Pandemi süreci insan hayatını etkilediğinden dolayı, iş gücü yönetimi de ayrı bir risk oluşturmaktadır. İş gücüne ulaşmakta sıkıntı yaşanmaması için hem firma içinde hem de firma dışında çalışanların sağlık sorunu yaşamaması için çalışmalar yapılmaktadır. 4- Üretimde kullanılan yurt dışı kaynaklı makinelerin servis hizmetlerini sağlayan teknisyenlerin pandemi nedeni ile seyahat kısıtlaması ve ilgili firmaların çalışmaması nedeniyle yedek parçaya ulaşımda sıkıntıdan dolayı üretim duruşu riskide gündeme gelmiştir.