BU SAYIDA INFOGRAFİK ARŞİV KÜNYE
Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Üretim Planlarımızı Daha Sık Revize Ediyoruz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 21.09.2020 06:29:00

Pandemi süreci insan hayatını etkilediğinden dolayı, iş gücü yönetimi de ayrı bir risk oluşturmaktadır. İş gücüne ulaşmakta sıkıntı yaşanmaması için hem firma içinde hem de firma dışında çalışanların sağlık sorunu yaşamaması için çalışmalar yapılmaktadır.

 

Can FERİK
Kanca A.Ş.
Planlama Müdür Yardımcısı

 

Tedarik zincirinde yaşanan olumsuzluklar ve çözüm önerileri
Stok devir hızı olumsuz olarak azalmıştır. Müşterilerinin ani düşüşlerine karşılık, hammadde siparişlerini aynı hızda değiştirmek mümkün olmadı. Özellikle çelik imalatçılarındaki uzun termin süreleri stok artışına sebep olmaktadır. Ayrıca iptal edilen müşteri siparişler sebebi ile  hammadde veya ürün  atıl stok riski en yüksek seviyeye çıkmaktadır.  Süreç içerisinde belirtilen risklerden kaçınmak için hem stok miktarları hem de atıl stoklar için ayrı takip ekipleri oluşturularak müşteri ve imalatçı bazında özel takip edilmektedir. Ancak çalışma temposunun yükselmesi ile birlikte müşteri sipariş programlarının da keskin yükselişlerde söz konusu olmaktadır. Bununla birlikte aksi yönde hammadde tedariğinde eksik kalınması da söz konusu olmaktadır.


İş sürekliliğini nasıl planlıyorsunuz?
Üretim planları daha sık revize edilmektedir. Müşterilerimizin çalışma temposuna uyumlu olarak çalışma planları adapte edilmektedir.
Hammaddeye erişim ve lojistikte yaşanılan sorunlar
Hammaddeye erişimde ilk etapda sıkıntı yaşanmamakla birlikte, ilerleyen süreçte imalatçıların çeşitli dönemde kapalı olması nedeniyle tedarikde sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle Haziran ayı sonrasında toparlanma sürecinin yaşandığı dönemde ani müşteri siparişlerindeki yükselişlere karşılık, tedarik süreci uzun olan hammaddelere ulaşımda sıkıntı gözlemlenmektedir.
Özellikle ihracat tarafında yurt dışı sevkiyatlarında pandeminin başlangıç aşamasında sıkıntı yaşanmasından dolayı kara yolu taşıma araçlarına ulaşımda sorunlar ortaya çıkmıştır


Risk yönetimi
Salgın hastalık döneminde  Planlama ve Lojistik Yöneticisi olarak  şu risklerin belirginleştiğini görüyorum ve bu risklerin de yönetiminde önerilerimi belirtmek istiyorum. Aşağıdaki riskler oluşmuştur:
1- Yüksek stok miktarları ve atıl stok oluşumu: Müşteri siparişlerine paralel olarak üretim ve stok tedarik planları revizyon sıklığı yükseltilmiştir. Hızlı reaksiyon alınması bu risklerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesinde kilit noktadadır. Atıl stoklar için alternatif kullanım araştırılmaktadır. Müşteri iptallerinden kaynaklı atıl stoklar, müşterilerimizle paylaşılmakta ve birlikte çözüm oluşturulmaktadır.
2-  Haziran ve özellikle Temmuz ayı itibariyle çalışma tempolarının yükselmesi ile birlikte hammaddeye ulaşım riski bulunmaktadır. Hammadde siparişleri yakından takip edilmektedir.
3-  Pandemi süreci insan hayatını etkilediğinden dolayı, iş gücü yönetimi de ayrı bir risk oluşturmaktadır. İş gücüne ulaşmakta sıkıntı yaşanmaması için hem firma içinde hem de firma dışında çalışanların sağlık sorunu yaşamaması için çalışmalar yapılmaktadır.
4- Üretimde kullanılan yurt dışı kaynaklı makinelerin servis hizmetlerini sağlayan teknisyenlerin pandemi nedeni ile seyahat kısıtlaması ve ilgili firmaların çalışmaması nedeniyle yedek parçaya ulaşımda sıkıntıdan dolayı üretim duruşu riskide gündeme gelmiştir.
 

Gelecek yalnız yürünmez: Tedarik zincirinden değer ortaklığına
26.12.2025
Alternate Text
Tier 1 değil, Tier 0.5 olmak gerekecek: Parça değil sistem yaklaşımı, doğrudan maliyet değil farklılaşma
26.12.2025
Alternate Text
Yapay zekâ ile tasarımdan teste, saatlerden dakikalara: Ortak kullanımlı araçlar ve sürdürülebilir ürünler öne çıkacak
26.12.2025
Alternate Text
Demiri Dijitalle Dövmek: Mobilite Çağında Üretimin Yeni Kodları
26.12.2025
Alternate Text
Kırılgan Zeminde Başarı: Çeviklik, Esneklik, Teknoloji
26.12.2025
Alternate Text
Dijital İkiz, Akıllı Otomasyon, Veri Odaklı Karar: MAY Fren'in Teknoloji Üçgeni
26.12.2025
Alternate Text
"Yeşil döküm" ve Özel Endüstri Bölgesi ile geleceğe hazırız
26.12.2025
Alternate Text
Bilgiye ulaşan değil, bilgiyle beceri gösteren kazanacak
26.12.2025
Alternate Text
Dönüşümün eşiğinde: Elektrifikasyon, yapay zekâ ve akıllı mobilite çağında kolektif gücün rolü
26.12.2025
Alternate Text
2025'te 5 TÜBİTAK , 2026'da 10 Proje Hedefi: Karakaya86, tüm süreçlerinde yapay zekâ ve akıllı mobilite kullanıyor
26.12.2025
Alternate Text
Elektrifikasyondan yapay zekâya: Sektörün güvenilir mühendislik ortağı
26.12.2025
Alternate Text
Elektrifikasyon ve Akıllı Mobilite Çağında Malzeme Dönüşümü
26.12.2025
Alternate Text
Otomotivden savunmaya: Dual Use ile sanayinin kolektif dönüşümü
26.12.2025
Alternate Text
Metal yorgunluğu mu, Yoksa iş modelinin eskimesi mi? Dijital Rönesans İçin Sanayinin Yeni Kodları
26.12.2025
Alternate Text
Mobilite devrimi, tedarikçiyi stratejik partner yapıyor
25.12.2025
Alternate Text
Üreticiden İnovasyon Liderine Dönüşüm
25.12.2025
Alternate Text
Türkiye için yeni bir sermaye modeli
25.12.2025
Alternate Text
Mobilitenin geleceğini TAYSAD üyeleriyle birlikte inşa ediyoruz
25.12.2025
Alternate Text
Mobilite Devriminde Tedarikçilerin Yeni Rotası
25.12.2025
Alternate Text
Geleceğe Ortak Yatırım: Mobilite Devriminde Hukukun Yeni Rolü ve Tedarikçilerin Stratejik İhtiyaçları
13.12.2025
Alternate Text
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz