Teknoloji geliştirebilme becerisinin önemi artacak. Bunun için karmaşık problemleri çözebilen, meraklı, değişime uyum sağlayabilen, adaptasyon yeteneği yüksek insan gücü gerekiyor.
Selim TOSUN GKN Automotive İnsan Kaynakları Müdürü
Bir buçuk yıl önce benzer soru sorulduğunda farklı bir ifade ile başlıyordum ancak hayatımızı yeniden şekillendiren pandemi nedeniyle gelecekte öne çıkacak beceriler listesinin başına koyduğum madde de değişti. Artık benim listemde çalışanın kendi öz disiplini ve motivasyonunu sağlayabilme becerisi öne çıkıyor. Bunun, uzaktan çalışma süreçlerinde önemli olacağını düşünüyorum. Kuşkusuz teknoloji gelişiyor. Ancak değişim o kadar hızlı oluyor ki şimdiden gelecekte nasıl bir teknolojiyle karşılaşacağımızı kestirebilmek zor; dolayısıyla o gelecek için hangi teknik bilgileri geliştirmeye odaklanmamız gerektiğini kestirmek de zor. Bu teknoloji kendi kendine gelişemeyeceği için yeni teknoloji geliştirebilme becerisinin önemi artacak. Bunun için karmaşık problemleri çözebilen, meraklı, değişime uyum sağlayabilen, adaptasyon yeteneği yüksek insan gücü gerekiyor. Teknoloji çağında ise değişime liderlik edebilen, empati yeteneği yüksek, büyük verinin arkasında yatan insan faktörünü anlayıp ona göre analiz edebilen, kanun ve kuralları yorumlayabilme becerisine sahip insan gücü öne çıkacaktır.
Yeni dönem çalışma düzeninde en büyük etki beyaz yaka çalışanlarda olacaktır. Uzaktan çalışmalar yaygınlaşıp pek çok sektörde standart hale gelecektir. Burada iş yaşam dengesi için tehdit ve fırsat olabilecek bir konu var. Sürecin iyi yönetildiği işyerlerinde, çalışanlar diledikleri ortamda daha verimli çalışabilecekler. Üstelik yolda geçen zamanlarını da özel hayatlarına katma fırsatı bulabilecekler. Ancak kötü yönetilen bir süreç çalışanı 24 saat işten kopamaz bir hale getirip verimsizliğe ve tükenmişliğe neden olabilecektir. İş yaşam dengesi alt üst olan çalışanların işten ayrılma hızının artacağını ve yeteneklerin özel hayata saygılı işverenleri tercih edeceğini düşünüyorum.