Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Dijital, İzlenebilir, Yalın Bir Üretim Sistemi Kurmak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 9.06.2023 09:38:00

Geleneksel tedarik zincirinin dijitalleşmesi ile satınalma, üretim ve dağıtım süreçlerinin organize edilmesi, stok maliyetlerinin yönetilmesi, tedarikçilerimiz ile bağlantıların iyileştirilmesi, müşteri bildirimlerine hızlı cevap verilebilmesi gibi faaliyetlerin daha etkili ve verimli bir şekilde yapılabilmesi mümkün olacaktır.

 

Barış Akça

MAY Fren Sistemleri
Planlama ve Lojistik Müdürü
 
Global anlamda tüm ticaret teorilerinin geneli incelendiğinde ekonomisi dış ticarete açık ülkeler için ulusal refah seviyelerinin daha fazla büyüyeceği varsayılmaktadır. Bunun gerçekleşebilmesi için dengelerin sağlanması ve sürdürülebilir olması bazı koşullara ve bu koşulların ne kadar sağlıklı oluşturulduğuna bağladır. İhracatta üretici ve sektörlerin desteklenmesi, yerel ekonomide istikrarın sağlanması amacıyla alınan tedbirler en az optimum seviyede gerçekleşmelidir. 
Özellikle ihracat tarafında sektör ve firmaların desteklenmesinin en sağlıklı yolu, yurtiçinde istikrarlı ve uzun vadeli para politikalarının uygulanmasıdır. Bilindiği üzere 1996’da yapılan Gümrük Birliği antlaşmasından sonra otomotiv sektörü, özellikle 2000’li yıllardaki politik istikrarın da etkisi ile ihracatın lokomotif sektörü haline gelmiştir. Otomotiv sektörünün İhracatta lider sektör konumunda olmasına rağmen, üretimin pek çok aşamasında yüksek ara malı ithalatına ihtiyaç duyulmasından ötürü ithalatı da yüksektir. Mevcut konjonktür sektör yatırımcıları için güven vermeli ve hedef belirlemede yardımcı olmalıdır. 
 
Bilindiği gibi Ülkemizde döviz dalgalanmalarının önüne geçilebilmesi için kur korumalı sisteme geçilmiştir. Bu durum dövizin dalgalanmasını olumlu yönde etkilemiş, faydalı olmuş ancak ihracat tarafında olumsuz etkileri de oluşturmuştur. Bu nedenle özellikle ihracat yapan sektör yatırımcılarının bir süre daha mevcut pozisyonlarında kalacağı ve pozisyonlarını koruma çabalarının devam edeceğini düşünmekteyim.
 
Geleneksel tedarik zincirinin dijitalleşmesi ile satınalma, üretim ve dağıtım süreçlerinin organize edilmesi, stok maliyetlerinin yönetilmesi, tedarikçilerimiz ile bağlantıların iyileştirilmesi, müşteri bildirimlerine hızlı cevap verilebilmesi gibi faaliyetlerin daha etkili ve verimli bir şekilde yapılabilmesi mümkün olacaktır.
Günümüz rekabetçi dünyasında işletmelerin en önemli amaçlarından biri israfları azaltmak, sistematik bir yapı kurmak, verimliliği artırmak ve rakiplerine karşı bir avantaj sağlamaktır. En az israf, en az kaynak kullanımı ile en fazla katma değer çıktısı almak ve sonucunda maksimum müşteri memnuniyeti sağlamak, tam zamanlı büyümek temel hedefimizdir. Bunun için de ilk hedef bunu gerçekleştirebilmek için dijital, izlenebilir, yalın bir üretim sistemi kurmak ve yönetmektir. Bu yapıyı oluşturabilmenin ilk adımı da üretim hattındaki bilgilerin en doğru şekilde toplanması, işlenmesi ve işletmeyi yönlendirecek sonuçlara ulaşılmasıdır.

 

May Fren olarak teknolojiyi yakından takip eden bir şirket olmamız nedeniyle ilk dijitalleşme girişimimizi Canias ERP 9.03 versiyonuna geçiş yaparak gerçekleştirdik. Kurumsal kaynak planlamamız ve sağlıklı bir MRP yapısı sayesinde satınalma, üretim ihtiyaçlarımızın tam zamanlı ve doğru şekilde yönetilebilmesi, stok maliyetlerindeki durumunun pozitif yönlü iyileştirilmesi sağlanmış oldu. Yalnızca kurumsal kaynak planlaması ile dijitalleşmenin tamamlanamayacağı düşüncesiyle hızımızı kesmeden IOT “üretimden veri toplama” projemizi başlattık. Projemiz tamamlandığında üretim verimliliğini optimum seviyeye çıkarabileceğimiz anahtar göstergelerimiz sayesinde üretimimiz sürekli ve anlık izlenebilir olacak. Dijitalleşmenin Endüstri 4.0 da önemini May Fren ailesi olarak tam zamanında attığımız doğru ve emin adımlarla pekiştirmiş olacağız. 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz