Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Net Sıfıra Yolculukta Biz de Varız

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 10:47:00

Döngüsel ekonomi, lineer üretim ve tüketim modelini değiştirerek, atıkları kaynağa geri dönüştürme ve yeniden kullanma üzerine kurulu bir yaklaşımı benimsemektedir. Daimi olma yeteneği anlamına gelen Sürdürebilirlik kavramı, CAVO’da tasarladığımız her sürecin temelini oluşturuyor. 

 

Emre AKYALÇIN

Cavo Otomotiv, Kalite Kıdemli Müdürü

 

Emel AYAZ

Cavo Otomotiv, Sürdürülebilirlik Danışmanı

 

Sevgi TOPÇU

Cavo Otomotiv, Yönetim Sistemleri 
Kıdemli Müdürü
 
 
 
Ürün karbon izini yönetmek,  işletmelerin çevresel etkilerini azaltma konusunda kritik bir rol oynamaktadır. 
 
Ürün karbon izi yönetimi sürdürülebilirlik stratejilerinin temelini oluşturmaktadır. CAVO Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak öncelikle 2008 yılından bu yana çevre yönetimimizi işletmekteyiz. O dönemlerde ülkemizde henüz atık yönetim sistemi günümüzdeki kadar oturmuş değildi ancak, bizler çalışanlarımıza sürekli eğitim vererek farkındalık yarattık o dönemlerde. Atık kağıtların geri dönüşüme teşvik ederek çalışanlarımızın evlerinden getirdikleri atık kağıtları, atık pilleri vb. doğru şekilde geri dönüşüm ve bertaraf döngüsüne sokmak için kaynak ayırdık. Günümüzde hemen her yerde geri dönüşüm alt yapısına ulaşabilmek mümkün. Bu tüm ülke için ve tabi dünyamız için son derece çok önemli bir iyileştirme.  
 
Her ne kadar sanayinin karbon izi olarak kişisel etkilerimiz ile kıyaslanamaz boyutları olsa da çalışanlarımızın her biri için bir ağaç hedefleyerek kişisel karbon izlerimizi de sıfırlayabilmek adına çalışmalarımız da olmuştur ve devam etmektedir. 
 
Ayrıca 2012 yılından bu yana temelleri atılan Karbon Borsası ile ilgili eğilimler de izlenerek global ekonomide karbon izinin ne tür değişikliklere sebep olacağını da takip etmekte ve gerekliliklere kendimizi hazırlamaktayız. 
 
Ana sanayimizin talepleri bu konuda bizlerin gelişimi için önemlidir. Bilindiği gibi 2023 son çeyreği ile "Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM))" hayatımıza girdi. Açıkçası konu onlar için de yeni olduğu için, geribildirimlerle sistemi daha iyiye götürmek adına elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız.  
 
Firmamızın Kapsam 2 karbon ayak izi çalışmaları da 2021-2022 ve 2023 yılları için tamamlandı. Kapsam 3 için çalışmalarımız devam etmektedir. 
Karbon salımında en önemli 2 konumuz elektrik ve doğal gaz olduğu için temeli enerji oluşturuyor demek mümkün. Bu konuda kendimizi geliştirmek ve yönetebilmek için zorunluluk olmadığı halde ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi 2023 yılı itibariyle kurulmuş ve belgelendirilmiştir.  
 
Ürün karbon izinde en önemli şey her ne kadar proses gibi görünse de bizim gözümüzde en önemli faktör insandır, çalışanlarımızdır. Onlar sisteme sahip çıktıkları sürece, o sistemin iyileşmemesi mümkün değildir. Bu sebeple ISO 14001’teki prensiplerimiz ISO 50001 için de sürmektedir. Farkındalık her şeydir ve biz çalışanlarımızla koşulsuz bir birliktelikte kararlar alıp uygulamayı şirket kültürümüz haline getirdik. Bu durumda başarısızlık olması mümkün değildir. Buna inanıyoruz. 
 
Enerji kaynağı konusunda TAYSAD’a bağımlı olduğumuz için, Güneş enerjisi veya IREC sertifikalı enerji sağlanması konusunda TAYSAD ile çalışmalar devam etmektedir.
 
Daimi olma yeteneği anlamına gelen Sürdürebilirlik kavramı, CAVO’da tasarladığımız her sürecin temelini oluşturuyor
 
Döngüsel ekonomi, lineer üretim ve tüketim modelini değiştirerek, atıkları kaynağa geri dönüştürme ve yeniden kullanma üzerine kurulu bir yaklaşımı benimsemektedir. 
 
Bu yaklaşım doğal ve sosyal çevremizle uyumlu şekilde paydaşlarımıza sürekli değer katmamızı sağlıyor. Çünkü sürekli iletişim ve talep halindeyiz. Ana sanayimizin bizden talep ettikleri, kendi tedarikçilerimize de aktarılmak zorunda. Bu bakıldığında bir zaruret ama o zorunluluğun içine girildiğinde ister istemez farkındalık da oluşmaktadır. Döngüsel ekonominin oturabilmesi için tüm zincirin akışa dahil olması gerektiği tartışılmazdır.
 
Farkındalık faaliyetlerimiz kapsamında her yıl geleneksel olarak yaptığımız “Aile Günü”, çalışanlarımız tarafından son derece sevilen bir etkinliktir. Bu etkinliklerimizde atıklarımızdan sanatsal çalışmalar ve çocuk oyuncakları yapıyoruz. Çalışanlarımızın çocukları ve eşleri de bu etkinliğimize katılmaktadır. Bu tarz faaliyetlerle sadece tedarik zinciri ile kendimizi sınırlamayıp toplumsal farkındalık ve yaygınlaştırma eylemlerimize de her zaman sahip çıkıyoruz. Yeni nesilleri bu bilinçle büyütmenin en güzel yolu olarak düşündüğümüzü söyleyebiliriz. Tedarikçi günlerimiz mevcuttur. Bu günlerde tedarikçilerimize sadece çözüm ortaklarımız olarak fiili işimiz haricinde, çevre, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk konusunda da paylaşımlar yapılarak farkındalık yaratılmaktadır. 
3TG (Conflict of Interest) konusunda da tedarikçilerimiz ile paylaşımda bulunarak konu hakkında bilgi edinmelerini ve konunun ne kadar hassas ve önemli olduğunu aktarıyoruz. 
 
Proses ve ürün tasarımında sürdürülebilirlik kapsamında ürünlerin hafifletilmesi, atıkların azaltılması ve proseslerin sürdürülebilirlik adına iyileştirilmesi için projeler yürütülmektedir.
 
Çevresel ve sosyal alanlarındaki yönetim anlayışıyla, bu alanlardaki fırsatları da değerlendirerek fayda üretmeye odaklı bir firmayız.
 
2015 yılında başladığımız Sürdürülebilirlik platformu EcoVadis değerlendirmesinden her sene yenilediğimiz “Silver, Gümüş” madalyamızı gururla sürdürüyoruz.
Sosyal Sorumluluk El Kitabımızı ISO 26000 Sosyal sorumluluk için rehber standardına uygun olarak hazırladık ve yürütüyoruz. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında yapılandırmaya çalıştığımız tüm iş süreçlerimizde sürdürülebilir büyümemizi devam ettiriyoruz. CAVO Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak, çevresel, sosyal, etik ve ekonomik alanlardaki strateji, performans, hedef ve ilerlemeleri içeren Sürdürülebilirlik Raporumuzu her yıl hazırlıyoruz ve yayınlıyoruz. 
 
Sanayide Yeşil Dönüşüm projemiz kapsamında, Fabrikamızdaki enerji sisteminden elde edilen büyük veri ile enerji imzası çıkarılarak yapay zeka ve büyük veriye dayalı karar destek sisteminin geliştirilmesi projesini yürütüyoruz. Proje kapsamında verimli motor, motor sürücüsü ve otomasyon teknolojileri kullanılarak atıl enerji kullanımlarının minimize edilmesi hedeflenmektedir. Karbon azaltımı hedefimiz ilk 4 yıl içerisinde 200 t CO2e’dir. Enerji dolaylı, toplam sera gazı emisyonumuzun %10’udur.
 
Faaliyetlerimizi etkileyecek riskleri tanımlıyor, iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesi ve koşullarına uyum sağlanması için yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırıyoruz. 2025 yılı için, I-REC anlaşması ile yeşil elektrik tedarik oranı hedefimiz bulunmaktadır. Ancak birinci soruyu ele alırken belirttiğimiz gibi, öncelikle TAYSAD ile yürütülecek enerji kararları ve yatırımlarına tabiyiz diyebiliriz. 
 
Bilgi Teknolojileri organizasyonundaki Dijital Dönüşüm ekibimiz, “Sıfır Kağıt “hedefimiz kapsamında, Üretimde gerekli olan doküman yönetimini zorlaştırma, ürün / proses izlenebilirliğini olumsuz etkilemesi gibi problemleri ve zaman kayıplarını ortadan kaldırmak için Sıfır Kağıt Yazılımı geliştirilmiştir. 
 
Dijital dönüşüm ekibimiz ile Standart Nesnelerin İnterneti (IOT Internet of Things) sistemlerinden farklı olarak makine çalışması sırasında toplanan sinyaller ile sistematik ve sensörler aracılığıyla doğruluk oranı yüksek veriler toplanarak yapay zeka değerlendirmesi ile arıza tahminlemesi yapmayı amaçlıyoruz. Dijital Dönüşüm ekibimiz ile IOT ve üretimdeki makine parkurumuzdan gerçek zamanlı verileri merkezi bir veri tabanına toplayarak, verimlilik, üretim, duruş ve alarm uyarı mekanizmaları ile önceden tahmin edilmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz