Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Sürdürülebilirlik ve Karbon Nötr Yaklaşımı

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 10:40:00

Sıfır karbon fabrikası, üretim sırasında enerji tüketimini minimize etmeyi ve karbon salınımını ortadan kaldırmayı amaçlar. Yenilikçi teknolojiler ve yeşil enerji kaynakları, sıfır karbon hedefine ulaşmada kritik rol oynar.

 

Mete ÖNDER

ABB Türkiye
Ülke İSG Yöneticisi
 
 
Günümüzde çevre bilinci hızlı artışa geçmiş ve bu bağlamda sürdürebilirlik konuları son yıllarda ivme artırarak hayatımızın bir parçası olmuştur. Gezegenimiz ile ilgili yapılan tüm çalışmalar bize sürdürülebilirliğin tercih değil, bir zorunluluk olduğunu gösteriyor.
 
Bu kapsamda otomotiv endüstrisi, sürdürebilirlik konusunda önemli adımlar atmaktadır. Bu adımların temelinde, karbon ayak izini azaltmak ve çevresel etkileri minimize etmek yer almaktadır. Otomotiv sektörü hem üretilen ürünlerin, hem de üretim faaliyetlerinin daha sürdürülebilir olması konusunda sürekli arayış içindedir. Yenilikçi uygulama açık olan otomotiv sektörü örnek olarak 1960’ların başından itibaren endüstriyel robotları kullanmakta ve bu robotları üretimi hızlandırmak, maliyetleri düşürmek, kaliteyi artırmak ve işçileri tehlikelerden korumak için kullanmaktadır.
 
Sıfır Karbon Fabrikası Nasıl İşlevsel Hale Gelir?
Sıfır karbon fabrikası, üretim sırasında enerji tüketimini minimize etmeyi ve karbon salınımını ortadan kaldırmayı amaçlar. Yenilikçi teknolojiler ve yeşil enerji kaynakları, sıfır karbon hedefine ulaşmada kritik rol oynar. Temel stratejileri başlıklar altında toplayacak olursak;
 
  • Enerji Verimliliği
  • Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı
  • Atık Azaltımı
  • Karbon Yakalama ve Telafi
 
Yenilikçi çözümlerin uygulanması bu başlıkların birine ve ya bir kaçına fayda sağlamaktadır. Daha önceki başlıkta verdiğimiz endüstriyel robot kullanımı örneğini büyüteç altına alalım. Konvansiyonel çalışma şeklinden robotlu imalata geçildiğinde;
Enerji Verimliliği: Üretim esnasında kullanacağınız iklimlendirme giderleri, aydınlatma giderleri gibi direkt ürüne etki etmeyen enerji kullanımlarında tasarrufa gidilir.
Atık Azaltımı: Tekrarlı hareket gerektiren rutin çalışmalarda, sürekli aynı kalite ve çalışmayı sağlayan robotlar, üretimde meydana gelebilecek kalite kaynaklı atık ürün oluşumunu azaltır.
 
Döngüsel Ekonomi: Tedarikçiler ve Sektör İçin Stratejiler
Döngüsel ekonomi, ürünlerin yaşam döngüsünü optimize ederek atık miktarını azaltmayı amaçlar. Tedarikçiler, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi döngüsel iş modellerini benimseyerek sektörün sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Bu yaklaşım, malzeme seçiminden üretim süreçlerine kadar tüm aşamalarda dikkate alınmalıdır. Örnek verecek olursak, parçaların kolay ayrılabilir olarak tasarlanması, mevcut işletme sürecinde arızalı parçanın kolay bir şekilde değiştirilerek ürünün kullanımına devam edilmesini sağlarken, kullanım ömrünü tamamlayan ürünlerin daha rahat bir şekilde ayrıştırılmasını ve geri dönüştürülebilen maddelerin tekrar işlenebilmesi için ilgili tesislere gönderilmesini kolaylaştırır.
 
Ürün ve Üretim Karbon Ayak İzi Yönetimi
Ürün ve üretim karbon ayak izi, ürünün yaşam döngüsü boyunca sebep olduğu karbon emisyonlarını hesaplamayı içerir. Bu izi yönetmek için ham madde seçiminden üretim süreçlerine, nakliyattan geri dönüşüme kadar tüm aşamalarda çevresel etkileri minimize etmek önemlidir. İleri teknoloji, veri analizi ve sürdürülebilirlik stratejileri bu yönetimde kritik rol oynar.
 
Bu yöntemlerin anlatıldığı global ölçüde kabul olan standart ve dokümanlar, karbon ayak izinin ölçülmesi ve azaltılması konusunda bizlere yol gösterir. GHG (Greenhouse Gas) protokolü ve ISO 14060 ailesi karbon yönetiminin yapılması için bizlere rehberlik eder.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz